Nieuws

De coronapijn in het mkb is klein, maar gaat soms diep

Dit weekend gooiden horecaondernemers uit protest hun deuren open. Is hun situatie echt zo nijpend? Accountants zien hoe het mkb overleeft, maar ook dat niet iedereen gered gaat worden.

Henk Vlaming

Van Friesland tot Maastricht openden afgelopen weekend horecaondernemers hun deuren uit protest tegen de gedwongen sluiting. Het water staat ondernemers tot de lippen, zo was het argument. Accountants werkzaam in het mkb volgen de berichtgeving vanaf de achtergrond. Anders dan de media zien zij hoe mkb-ondernemers er echt financieel aan toe zijn.

Op het eerste gezicht is de situatie in het mkb minder schrijnend dan het lijkt. "We hebben het geluid van nijpende nood niet beluisterd vanuit de SRA-kantoren", reageert Diana Clement, voorzitter van de SRA. "Ook als ik dat relateer aan mijn eigen praktijk. Op dit moment gaan de meeste ondernemingen gewoon door."

"Veel ondernemers kunnen tegen een stootje", zegt ook Johan van Nordennen van W+N Accountants & Adviseurs. "Dat veel ondernemers aan de rand van de afgrond staan is niet zo. Nood is er zeker wel, maar die is branchegerelateerd. Er zijn ondernemers die wel varen bij corona, ook in het mkb. Marktlieden in de food bijvoorbeeld hebben het nog nooit zo goed gehad. Winkels hebben het soms ook moeilijk, maar die konden in de lockdown nog omzet genereren door click & collect. Mkb-ondernemers die niet direct aan de consument leveren, hadden gemiddeld minder last."

In het nauw

Maar onder dit generieke beeld is er wel degelijk pijn in het mkb, constateert Jeffrey Zomer van accountantskantoor Mulderij en Partners. Hij ziet vooral de natte horeca en de evenementenbedrijven in het nauw zitten. "Daar kunnen de ondernemers geen kant op. Ook in de detailhandel is er nood, vooral de kleinere winkelier die in een huurpand gevestigd zit en elke maand de huur moet ophoesten. Zij hebben ook last van de beweging in de markt, die de afgelopen periode versneld naar online is verschoven. De ondernemers wilden afgelopen weekend een statement maken. Begrijpelijk in de situatie waar ze in zitten."

Marco Mulders van MN adviseurs & accountants ziet hoe horeca, fitnesscentra, kappers en sauna's zich in het nauw gedreven voelen door het gebrek aan omzet. "Ik zie vooral pijn bij de kleine ondernemers die door hun reserves heen zijn. Ik ken er die zich hebben gemeld bij hun gemeenten voor een Bbz-aanvraag, de uitkering vanuit het Besluit bijstandverlening zelfstandigen."

Ondernemers als evenementorganisaties, sauna's en bioscopen zitten ook in het nauw, omdat ze gederfde omzet niet meer kunnen inlopen, zegt Bart Sniekers van De Accountant. Ze verkopen geen goederen die ook later kunnen worden verkocht, maar uren en capaciteit. "De omzet is nul, gemiste omzet kunnen ze nooit meer inhalen. Hun acties van afgelopen weekend gaan daarom wel een steek dieper dan alleen ondernemersfrustratie."

Buiten de boot

Voor tal van ondernemers biedt de coronasteun niet het soelaas waarop wordt gehoopt. De NOW of de TVL zijn generieke maatregelen, die voor sommige ondernemers onvoldoende uitkomst bieden. "Een van de voorwaarden voor steun is dat je twintig procent omzetverlies moet lijden ten opzichte van dezelfde periode in 2019", zegt Johan van Nordennen. "Ik ken ondernemers die 18 procent omzetverlies leden, die vallen buiten de boot. Dat is zuur, bij dit gebrek aan maatwerk zitten pijnpunten."

Voor veel van ondernemers in nood blijven de vooruitzichten somber, zelfs als de lockdown afloopt, denkt Marco Mulders. "Hoe moeten ze omgaan met uitgestelde belastingen? Er komen nu alleen maar schulden bij. Ze moeten straks een dubbele liquiditeit hebben om die belastingschulden af te betalen."

Een trukendoos om de nood te verlichten hebben accountants niet. "Ik kan ze hooguit helpen met het aanvragen van steun, maar dat kunnen ze zelf minstens zo goed", klinkt het.

Voor een deel van het mkb lijkt het erop dat de coronacrisis net iets te lang duurt. De faillissementen die nu nog opvallend achterwege blijven, gaan er komen, voorspelt Bart Sniekers. "De Belastingdienst gaat straks vrijwel zeker invorderen, kwijtschelden is er niet bij. Ik denk dat dan het moment komt dat veel ondernemers de handdoek in de ring gooien."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.