Nieuws

ING rekent kosten witwascontroles deels door aan zakelijke klant

ING gaat de kosten van witwascontroles deels doorberekenen aan zakelijke klanten. De bank verhoogt met ingang van april de tarieven voor bijvoorbeeld kerkgenootschappen, coöperaties en tal van bedrijven.

De inspanningen van ING om klanten te onderzoeken en transacties te monitoren zijn de laatste jaren steeds intensiever geworden, legt de bank uit. Dit zou deels komen door wet- en regelgeving, maar ook omdat criminelen steeds inventiever worden. ING zet daarom veel extra medewerkers en middelen in voor het klantonderzoek, wat ook leidt tot hogere kosten.

De extra kosten bedragen meerdere euro's per maand en hangen af van de rechtsvorm van de klant. Kerkgenootschappen moeten straks bijvoorbeeld per maand 7,50 euro extra betalen; voor naamloze vennootschappen wordt twintig euro meer gerekend.

Daarnaast wijzigen de tarieven van de losse zakelijke rekening en de losse zakelijke betaalpas, waardoor een grote groep zakelijke klanten over de gehele linie meer geld kwijt zal zijn aan diensten van de bank.

Strenger toezicht

Vanuit de autoriteiten wordt de laatste jaren strenger toegezien op het tegengaan van witwaspraktijken door banken. In 2018 trof ING een schikking met het Openbaar Ministerie van 775 miljoen euro, wegens ernstige nalatigheid. De bank had niet voorkomen dat rekeningen jarenlang konden worden gebruikt bij witwassen.

ING is niet de eerste bank die besluit om de kosten van witwascontroles door te belasten aan bepaalde klanten. Vorig jaar besloot ABN Amro al dat coffeeshops meer moesten gaan betalen voor hun zakelijke rekening.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.