Nieuws

Aanpak belastingontwijking in Nederland is verslechterd

Nederland presteert slechter bij de aanpak van belastingontwijking dan twee jaar geleden. Dat constateert hulporganisatie Oxfam Novib op basis van een tweejaarlijks onderzoek.

In een Commitment to Reducing Inequality Index (CRI Index) heeft Oxfam Novib wereldwijd het uitgaven-, belasting- en arbeidsbeleid van 161 regeringen beoordeeld. Onderzocht werd welke maatregelen overheden namen om economische ongelijkheid tijdens de coronapandemie terug te dringen. Op het onderdeel belastingbeleid zakte Nederland naar de 109de plaats in deze 'ongelijkheidsindex'. Twee jaar geleden was dat nog plek 93.

Daardoor daalt Nederland ook naar de dertigste plaats in op de algemene ranglijst, ver achter top-10 landen zoals België en Duitsland. In 2020 stond Nederland nog op plaats 23ste in de CRI Index. "Het schadelijke belastingbeleid van Nederland zorgt nog steeds voor negatieve gevolgen voor andere landen, met name ontwikkelingslanden doordat zij belastinginkomsten mislopen", stelt Oxfam Novib.

Tarieven bevroren

De onderzoekers stellen ook dat, ondanks de enorme druk op de overheidsfinanciën, 143 van de 161 landen de belastingtarieven voor hun rijkste burgers bevroren. In elf landen zijn deze tarieven verlaagd.

Volgens Oxfam Novib hebben de meeste regeringen bezuinigd op openbare diensten, in tijden dat burgers ze het meest nodig hadden. "Tegelijkertijd namen de vermogens van miljardairs explosief toe en boekten grote bedrijven recordwinsten. Voor miljarden mensen was goede toegang tot zorg of onderwijs toch al niet voorhanden. Nu krijgen steeds meer mensen te maken met armoede door oplopende energie- en voedselprijzen", aldus de hulporganisatie.

Bron: ANP/Oxfam Novib

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.