Nieuws

Drie nieuwe landen op zwarte lijst EU over belastingparadijzen

De Europese Unie heeft haar zwarte lijst van landen die worden beschouwd als belastingparadijzen uitgebreid met Anguilla, de Bahama's en de Turks- en Caicoseilanden.

Er staan nu twaalf landen of gebieden op de lijst, die volgens de EU-ministers van Financiën niet meewerken aan de strijd tegen belastingontduiking en -ontwijking. Veel van de landen heffen geen of nauwelijks vennootschapsbelasting.

De EU-lijst van "niet‑coöperatieve jurisdicties op belastinggebied" bestaat sinds eind 2017 en wordt twee keer per jaar bijgewerkt. Op de lijst stonden al Amerikaans Samoa, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad en Tobago, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Vanuatu. De EU zegt "te betreuren" dat die landen hun fiscale regime niet aanpassen aan de Europese gedragscodes over het faciliteren van belastingontduiking en -ontwijking.

Europarlementariërs en organisaties als Oxfam klagen al langer dat de zwarte lijst niet voldoet. Er zouden tal van sluiproutes voor belastingontduikers en -ontwijkers zijn. Ook vinden ze het hypocriet dat EU-landen zelf niet op de zwarte lijst kunnen komen.

Bron: ANP/EU

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.