Nieuws

MAB-special over internal audit

Het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie (MAB) heeft een speciale editie uitgebracht, geheel gericht op de internal audit functie. Aanleiding is het 25-jarig bestaan van het Institute of Internal Auditors (IIA) in Nederland.

De special, met als titel ‘Nieuwe blikken’, speelt in op de diverse crises waarmee de wereld en daarmee ook organisaties te maken hebben. Dat vraagt om snel en continu aanpassen aan wijzigende omstandigheden.

“Traditionele benaderingen volstaan niet meer; de nieuwe werkelijkheid vereist een nieuwe kijk op die werkelijkheid”, aldus Edo Roos Lindgreen, hoogleraar data science in auditing aan de Universiteit van Amsterdam en redacteur van het themanummer. Internal auditors zijn meer dan ooit een waardevolle bron van informatie, stelt hij. “Zij moeten antwoord kunnen en durven geven op die ene vraag: is onze organisatie in staat te floreren in deze turbulente wereld?”

Artikelen

De uitgave bevat onder meer artikelen over het verrijken van de audit met onderzoek uit de sociale wetenschappen, de inzet van kunstenaars in een organisatie om verandering te katalyseren, conflictbeheersing en de kunst van het niet handelen, het integreren van een non-verbale component in de auditaanpak, de inzet van games om informatiesystemen veiliger te maken, fraude en de complexiteit van integriteitsschendingen en een raamwerk voor het opzetten van audits van algoritmen.

In een slotbijdrage wordt, in lijn met het overkoepelende thema, gesteld dat traditionele benaderingen voor management control niet meer volstaan in een wereld die zo volatiel, onzeker, complex en dubbelzinnig is. Een nieuw raamwerk voor management control moet helpen. 

Het themanummer is op 13 oktober gepresenteerd in de Zuiderkerk in Amsterdam, in samenwerking met IIA Nederland. Het is te raadplegen via mab-online.nl. Het MAB is een academisch open access-tijdschrift over ontwikkelingen binnen de accountancy, bedrijfseconomie en daaraan verwante kennisgebieden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.