Nieuws

Minister Kaag en stichting in de fout met anti-witwasregels

Minister Sigrid Kaag van Financiën is de fout in gegaan met nieuwe regelgeving bedoeld om witwassen en belastingontwijking tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z.

Kaag is volgens RTL-Z niet geregistreerd als uiteindelijk belanghebbende (UBO) van een stichting waarin zij haar zakelijke en financiële belangen heeft ondergebracht, toen zij minister werd. Dat is verplicht, zodat zij zolang ze minister is daar geen zeggenschap over heeft. De verplichting moet belangenconflicten tegengaan.

Sinds dit jaar moeten alle bedrijven en stichtingen in het UBO-register (ultimate beneficial owner) aangeven wie belanghebbende  is. Daarmee moeten belastingontduiking en witwassen worden voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat Kaag niet is geregistreerd als UBO van haar eigen stichting. Wel zijn drie onafhankelijke bestuurders aangewezen als uiteindelijk belanghebbende.

Niets verkeerd gedaan

Minister Kaag (Financiën) stelt in een reactie zelf niets verkeerd te hebben gedaan bij het op afstand zetten van haar zakelijke belangen. Zij wijst erop dat het hele kabinet bij het op afstand zetten van zakelijke belangen gebruik heeft gemaakt van de diensten van een notaris. Die heeft alles in haar geval "weggezet in een stichting met drie bestuurders", die vervolgens als belanghebbenden zijn aangemerkt.

Volgens Kaag heeft de notaris daarmee volgens "de letter van de wet" gehandeld, maar niet volgens de geest. De situatie wordt nu "gerectificeerd", zegt zij. "Maar ik heb er niets mee te maken, júist omdat het op afstand is gezet."

Bron: ANP/RTL-Z

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.