Nieuws

NRC: Corruptie bij Belastingdienst lastig te achterhalen

De computersystemen van de Belastingdienst houden niet goed bij welke informatie door medewerkers wordt opgevraagd. Dat maakt het lastig om te achterhalen welke informatie door corrupt personeel wordt opgezocht voor criminelen.

Dat meldt NRC op basis van "goed ingevoerde bronnen bij betrokken overheidsdiensten". Technische beperkingen bemoeilijken onderzoek naar corruptie binnen de Belastingdienst, aldus de krant. "Zo blijft vaak onduidelijk welke adresgegevens, kentekens of financiële informatie via medewerkers van de dienst zijn terechtgekomen in het criminele milieu."

Volgens NRC is een en ander lastig te traceren omdat binnen de Belastingdienst met zo’n negenhonderd verschillende systemen wordt gewerkt, "die meestal niet aan elkaar zijn gekoppeld". Tijdens een strafrechtelijk onderzoek naar een Amsterdamse medewerker van de dienst, die deze zomer werd aangehouden, werden de problemen duidelijk.

Woning doorzocht

De medewerker werd verdacht van schending van de geheimhoudingsplicht, corruptie en witwassen. Bij het doorzoeken van zijn woning werd bijna een miljoen euro aan contanten aangetroffen. Maar Justitie kon niet achterhalen of dat geld was verdiend met de verkoop van informatie aan criminelen, omdat inloggegevens van zijn zoekopdrachten niet beschikbaar waren. Ook in de zaak tegen topcrimineel Ridouan Taghi zou sprake zijn van een informant bij de Belastingdienst.

Binnen de opsporing leven zorgen over de Belastingdienst, aldus NRC. Bij de dienst werken circa 25.000 mensen, waarvan er zo’n tienduizend toegang hebben tot gegevens van burgers of bedrijven. De Belastingdienst erkent tegenover de krant dat het "lastig uitvoerbaar" is om alle handelingen van medewerkers te traceren, maar men is wel "actief bezig om misbruik en corruptie zoveel mogelijk te voorkomen".

NRC: 'Corruptie is bij de Belastingdienst lastig te traceren'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.