Nieuws

NRC over Impact Challenge: 'Bij het woord fraude let de klas plots op'

Tijdens een gastles op een middelbare school in Ede, in het kader van de NBA Impact Challenge, zijn scholieren eerst nog aarzelend over het accountantsberoep. Maar ze raken door het verhaal wel meer geïnteresseerd, zeker als het over fraude gaat.

Dat schrijft NRC. De krant was aanwezig bij een gastles voor leerlingen van 4 havo en 4 vwo, op het Pallas Athene College in Ede. Scholieren hebben vaak bepaalde vooroordelen over het accountantsberoep, zo wordt gesteld: saai en met weinig persoonlijk contact. De NBA Impact Challenge moet dat beeld helpen keren; dit jaar met een praktijkcase waarin twee jonge vrouwen samen een koffiezaak beginnen.

In de rol van accountant moeten de leerlingen daarbij advies geven over uiteenlopende dilemma’s. Dat levert soms levendige discussies op, bijvoorbeeld over de te kiezen ondernemingsvorm, aldus NRC. "Scholieren Hidde (14) en Mylo (15) komen er niet uit. Mylo: 'Een VOF start je toch in je eentje? Dat kan dan niet' Hidde: 'Als je een NV hebt, ben je niet privé aansprakelijk. Dat is dan toch juist handig?'"

Tien procent meer

NBA-voorzitter Kris Douma benadrukt tegenover de krant dat werving aan de kantoren zelf is. "Maar als beroepsorganisatie willen we ons wel inspannen om meer leerlingen enthousiast te krijgen voor het vak." Volgens de NBA kampen zowel grote als kleinere kantoren met personeelstekorten en kan de praktijk zo'n tien procent meer accountants gebruiken. Dat komt ook omdat accountants meer werk hebben aan de steunmaatregelen tijdens de coronacrisis, maar ook aan duurzaamheidsinformatie. "We doen het graag, maar het levert wel weer extra werk op."

De lengte en zwaarte van de opleiding helpen niet bij het oplossen van het capaciteitsprobleem, daarom is Douma voorstander van een 'geneeskunde-model' waarbij je eerst studeert voor basisarts en je daarna kunt specialiseren, stelt hij tegenover NRC. "Er zou ook zoiets moeten zijn als een basisaccountant die de cijfers controleert. En voor specialisaties op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid of fraude kun je dan doorleren."

Lange adem

Tijdens de gastles in Ede, verzorgd door accountant-in-opleiding Romee Boogaars van EY, slaan de scholieren aan op een thema als fraude en stellen ze meer vragen. Aan het eind van de sessie is er meer enthousiasme bij de leerlingen. "Toen ik vanochtend opstond dacht ik: saai, zo'n accountant, dat gaat alleen over werken met cijfers. Maar ik ben wel verrast. Adviseren blijkt toch ook wel een belangrijk onderdeel te zijn."

"Een kwestie van lange adem", typeert NBA-voorzitter Douma de voorlichtingscampagne tegenover NRC. "Een eerste afgestudeerde accountant die zegt dat 'ie door onze challenge voor het vak heeft gekozen, verwacht ik zeker niet voor 2030."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.