Nieuws

ONL: 'Tientallen mkb'ers stoppen wegens late compensatieregeling'

Veel kleine ondernemers kunnen hoge energierekeningen niet meer betalen en zijn genoodzaakt te stoppen, omdat zij niet op tijd aanspraak kunnen maken op compensatie.

Dat meldt Nu.nl op basis van een gesprek met ONL-voorzitter Hans Biesheuvel. Het kabinet kondigde onlangs aan dat er 3,1 miljard euro beschikbaar komt voor mkb-bedrijven die door de gestegen energieprijzen in de problemen komen. Volgens Biesheuvel komt dat geld voor veel bedrijven te laat; de verwachting is dat het aanvraagloket van de aangekondigde TEK-regeling pas in april 2023 opengaat.

Volgens Biesheuvel geven steeds meer winkels het momenteel op, zoals slagers, bakkers, groenteboeren en wasserettes. De ONL-voorman pleit voor een generieke regeling, zodat er geen discussie is welk bedrijf wel of niet in aanmerking komt. "Veel mkb'ers geven aan dat ze niet op kunnen tegen een energierekening die zo fors stijgt. Bovendien raakt dit een hele keten. Wij roepen het kabinet dan ook op om met een overgangsmaatregel te komen, waarbij ondernemers een voorschot krijgen en hun rekeningen kunnen betalen, zodat ze de winter door kunnen komen."

Verduurzamen

ONL stelde recent op de eigen website al dat dat er snel duidelijkheid moet komen over de overbruggingsregeling tot 1 april 2023, als het loket voor de TEK-regeling open gaat. ONL zet vraagtekens bij het voornemen van het kabinet om tot die tijd soepeler om te gaan met verzoeken om belastinguitstel. “Veel ondernemers hebben al een coronabelastingschuld. Nog meer uitstel van belasting maakt de financiële positie van het bedrijf alleen maar kwetsbaarder. Je verbetert er de liquiditeit niet mee. Integendeel.”

Daarnaast moeten bedrijven geholpen worden met geld en advies om sneller te verduurzamen. Verwachting is immers dat de energieprijzen ook in de toekomst hoog zullen blijven. "Veel bedrijven zijn bereid om een verduurzamingsslag te maken, maar weten gewoon niet hoe ze moeten verduurzamen en wat voor hen specifiek de beste stappen zijn”, aldus Biesheuvel. 

Bron: Nu.nl / ONL

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.