Nieuws

ESB: Toezichtskosten flink gestegen

De kosten van het toezicht op verschillende markten zijn sinds de financiële crisis in 2008 fors gestegen. Dat blijkt uit de jaarverslagen van zes toezichthouders, waarover ESB bericht.

De vaksite voor economen geeft inzicht in de kostenontwikkeling vanaf 2008 voor zes toezichthouders: De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), en het Bureau Financieel Toezicht (BFT).

De totale kosten zijn in dertien jaar tijd gestegen van 455 miljoen naar ruim 778 miljoen euro, aldus ESB. Geïndexeerd voor inflatie stegen de toezichtskosten met ruim 44 procent. Van de kosten van de toezichthouders nam DNB in 2021 ongeveer twee derde voor haar rekening (bijna 65 procent, tegen ruim 59 procent in 2008). Ook de AFM en het BFT maken relatief veel kosten voor hun toezicht.

De kosten van de AP stegen relatief het snelst, door de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in 2018. Andere grote stijgers zijn het ZBO-deel van DNB en de NZa. Het budget van de ACM is het minst gestegen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.