Nieuws

KPMG scherpt accountantscontrole klimaatverantwoording aan

KPMG gaat de accountantscontrole en accountantsverklaring van beursgenoteerde ondernemingen en van een aantal bedrijven in industrieën met veel uitstoot in Nederland uitbreiden.

Gelet op de snelle klimaatverandering en de grote behoefte aan transparantie over klimaatrisico's, wil KPMG nog vóór invoering van nieuwe regelgeving stappen zetten op het gebied van klimaatverantwoording. De organisatie heeft daarover een brief gepubliceerd, gericht aan maatschappelijke stakeholders. 

In de EU moeten bedrijven met de meeste maatschappelijke impact vanaf boekjaar 2024 rapporteren volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die eerder deze maand door het Europees Parlement is aangenomen. Andere bedrijven volgen later.

"Niet-financiële informatie van bedrijven is steeds belangrijker en plaatst duurzaamheid hoger op de agenda", stelt Marc Hogeboom, lid van de Raad van Bestuur van KPMG. "Om organisaties te stimuleren om daar transparanter in jaarrekeningen over te rapporteren zullen we daar expliciet aandacht aan besteden."

Milieuverantwoording

De roep uit de samenleving om bedrijven verantwoordelijkheid te laten nemen en productieketens te verduurzamen klinkt steeds luider, aldus KPMG. "We hebben geen tijd te verliezen. Het klimaat kan niet meer op de implementatie van wet- en regelgeving wachten", benadrukt Hogeboom. "Belanghebbenden hebben behoefte aan objectief inzicht in de duurzaamheidsagenda en -prestaties van bedrijven. Onze accountants hebben een belangrijke rol bij het verstrekken van zekerheid of gerapporteerde informatie klopt. Door inzichten op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) meetbaar te maken, worden duurzaamheidsindicatoren gecreëerd waarop 'gestuurd' en 'afgerekend' kan worden." 

Ook voor de langere termijn investeert KPMG in klimaatimpact en bredere ESG-kennis en kunde. Zo is onlangs een eerste lichting professionals gestart met een ESG-track, een interne opleiding voor toekomstige accountants met de nadruk op duurzaamheidsvraagstukken.

Dertig jaar geleden was KPMG ook de eerste Nederlandse accountants- en adviesorganisatie met een gespecialiseerd duurzaamheidsteam.

Open brief KPMG aan stakeholders: 'KPMG breidt controle op klimaatverantwoording uit'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.