Nieuws

EU-parlement stemt in met duurzaamheidsrichtlijn CSRD

Het Europees Parlement heeft in grote meerderheid ingestemd met de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Die richtlijn verplicht grote ondernemingen om meer te vertellen over de impact van hun activiteiten op mens en milieu.

De CSRD-richtlijn kreeg van het parlement 525 stemmen voor, zestig tegen en 28 onthoudingen. De richtlijn komt tegemoet aan tekortkomingen in bestaande regelgeving rondom de openbaarmaking van niet-financiële informatie.

De CSRD introduceert meer gedetailleerde rapportagevereisten over de impact van bedrijven op milieu, mensenrechten en sociale normen, op basis van gemeenschappelijke criteria en in overeenstemming met de klimaatdoelstellingen van de EU. De Europese Commissie zal de eerste bijbehorende standaarden naar verwachting in juni 2023 goedkeuren.

Ondernemingen

"We verwelkomen dat deze maatregel er nu is en kijken reikhalzend uit naar de reporting standards", reageert NBA-voorzitter Kris Douma. "De maatschappij maakt zich druk over greenwashing en CSRD helpt om scherp te krijgen welke risico's er in ondernemingen zitten. De richtlijn dwingt ondernemingen om aan te geven wat er écht gebeurt."

De nieuwe EU-vereisten voor duurzaamheidsverslaglegging zijn van toepassing op alle grote ondernemingen, ongeacht of ze beursgenoteerd zijn of niet. Ook niet-EU-bedrijven met substantiële activiteiten in de Europese Unie (omzet van meer dan € 150 miljoen euro in de EU) moeten straks hieraan voldoen.

Kleinere beursgenoteerde ondernemingen krijgen meer tijd om zich aan de nieuwe regels aan te passen. Daarmee vallen straks zo'n 50.000 bedrijven in de EU onder de richtlijn, tegen circa 11.700 ondernemingen die onder de huidige regels vallen.

Invoering

De regels van de CSRD gaan in tussen 2024 en 2028:

  • Vanaf 1 januari 2024 voor grote ondernemingen van openbaar belang (meer dan vijfhonderd medewerkers) die al onder de huidige richtlijn niet-financiële verslaggeving vallen, met rapportages in 2025.
  • Vanaf 1 januari 2025 voor grote ondernemingen die nog niet onder de richtlijn niet-financiële verslaggeving vallen (meer dan 250 medewerkers en/of € 40 miljoen omzet en/of € 20 miljoen totaal vermogen), met rapportages in 2026.
  • Vanaf 1 januari 2026 voor beursgenoteerde mkb-bedrijven en andere ondernemingen, met rapportages in 2027.

De Europese Raad zal het voorstel voor invoering van de richtlijn naar verwachting op 28 november aannemen, waarna het wordt gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU. De richtlijn treedt 20 dagen na publicatie in werking.

De Europese Commission presenteerde het voorstel voor de CSRD in april 2021. De richtlijn geldt als belangrijke hoeksteen voor de European Green Deal en de Sustainable Finance Agenda. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.