Nieuws

Mazars-accountant Trump in de getuigenbank

Een partner bij Mazars is opgeroepen als getuige in de rechtbank door de advocaten van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump.

Donald Bender, partner bij Mazars, het accountantskantoor dat sinds de jaren tachtig de cijfers controleert van Trump zelf, de Trump Organization en honderden gelieerde entiteiten, werd opgeroepen in een zaak die gaat over mogelijke belastingfraude, zo meldt The Guardian.

De aanklagers hopen de ex-president te kunnen veroordelen op basis van onder meer getuigenissen van twee topmanagers in de organisatie van Trump; het tweetal heeft in ruil voor een lagere gevangenisstraf en immuniteit bekend op verschillende manieren belasting te hebben ontweken, met betrekking tot extraatjes die zij ontvingen van de organisatie.

Het tweetal, Allen Weisselberg, de financiële baas van het bedrijf, en Jeffrey McConney, een senior vice-president en controller, staan centraal in een proces vol cijfers, spreadsheets, belastingaangiftes en loonadministratie, maar deze week was het ook de beurt aan de accountant.

Grootste klant

Bender getuigde dat McConney hem "talloze keren" per week belde over allerlei belastingkwesties en dat hij bestookt werd met e-mails van Weisselberg. Bender had naar eigen zeggen een stuk minder contact met Trump. Trump was zijn grootste klant, en was zelfs bij zijn bruiloft in 2005, maar zou sindsdien slecht een paar keer per jaar contact met hem hebben. Toen Trump president werd kwam hij ongeveer twee keer per jaar in het Witte Huis voor handtekeningen onder aanvragen voor uitstel van belastingen.

Aanklagers overwogen de accountant ook als getuige op te roepen en hadden hem zelfs zes uur lang voorbereid tijdens een Zoom-conferentie op zaterdag, maar besloten hem uiteindelijk over te laten aan de verdediging. Benders getuigenis gaat volgende week verder.

Trump ging recent nog tekeer tegen Bender en Mazars op zijn eigen Truth Social-platform: "Dit zeer goedbetaalde accountantskantoor had deze dingen routinematig moeten oppikken – we vertrouwden op hen. HEEL ONEERLIJK!", zo schreef hij.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.