Nieuws

Nederlands UBO-register voor trusts van start

Vanaf 1 november moeten beheerders van trusts, fondsen voor gemene rekening en soortgelijke constructies, hun uiteindelijk belanghebbenden (UBO’s) registeren in het UBO-register trusts.

Het UBO-register voor trusts moet het voor criminelen lastiger maken om zich te verschuilen achter zulke juridische constructies. Daarmee draagt het register bij aan het voorkomen van witwassen, corruptie, fraude, belastingontduiking en financiering van terrorisme.

Binnen een trust worden goederen toevertrouwd aan een beheerder (‘trustee’) ten behoeve van één of meerdere begunstigden. De trust kent vele varianten en wordt onder meer gebruikt in de zakelijke en de familiaire sfeer, in charitatieve en culturele sferen, etc. 

Registratie

Alleen de trustee van een trust, of degene die in een soortgelijke juridische constructie een vergelijkbare positie heeft, kan de registratie van UBO’s verrichten. De trustee is zelf ook een UBO van de trust.

Omdat de registratieplicht nieuw is, wordt eenmalig een overgangsperiode gehanteerd van drie maanden. Dat betekent dat trusts tot 1 februari 2023 de gelegenheid hebben om aan de registratieplicht te voldoen. Vanaf 1 februari 2023 moet binnen een week aan de registratieplicht worden voldaan. 

Registreren kan via www.uboregistertrusts.nl. Het UBO-register trusts wordt namens de ministeries van Financiën en Justitie & Veiligheid beheerd door de Kamer van Koophandel.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.