Nieuws

Ondernemingskamer stelt Peter Wakkie aan als bestuurder Centric

De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft Peter Wakkie aangesteld als bestuurder van het geplaagde IT-bedrijf Centric. Wakkie, die verschillende bestuurs- en commissarisfuncties had bij onder meer Ahold, ABN Amro en TomTom, neemt het stokje over van de recent geschorste Gerard Sanderink.

Peter Wakkie is al decennia werkzaam als advocaat. Momenteel is hij commissaris bij de beursgenoteerde meubelverkoper Steinhoff en zakenreisconcern BCD. Wakkie werd al vaker naar voren geschoven door de Ondernemingskamer om bedrijven uit het slop te trekken. Dat gebeurde ook bij Steinhoff, nadat bestuurders van het bedrijf hadden gesjoemeld met de boekhouding.

Wakkie is ook voor accountants geen onbekende. Hij stelde in november 2014 op de Accountantsdag "zonder uitzondering" goede ervaringen met accountants te hebben en had een uitgesproken opvatting over hun rol. "Wat verkeerd gaat is denken dat de accountant er is voor de maatschappij. Hij is er alleen voor de stakeholders van de onderneming. Bovendien laten accountants zich te veel aanleunen dat ze het niet goed doen."

Centric

Naast Wakkie gaat ook Willem Meijer bij Centric aan de slag, als niet-uitvoerend bestuurder. Meijer is onder meer bestuurder bij financiële dienstverlener Euroclear, die zich toelegt op de afwikkeling van beurstransacties.

Centric, dat onder meer IT-projecten voor de overheid verzorgt, wordt al tijden geplaagd door het privéleven van oud-topman Gerard Sanderink, die een vete met zijn vroegere geliefde uitvecht over de rug van het bedrijf. Daardoor dreigden grote klanten van Centric, waaronder chipmachinebouwer ASML, verschillende Nederlandse gemeenten en De Nederlandsche Bank de banden met het bedrijf te verbreken.

Onlangs schorste de Ondernemingskamer Sanderink, omdat de raadsheren twijfelden of hij in staat was rationele beslissingen te nemen over een bedrijf met veel grote belangrijke klanten en 2500 werknemers.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.