Nieuws

Bartjens: Zijn de big four straks een big five?

De huidige grote vier accountantsorganisaties zijn in ons land, gemeten naar omzet, eigenlijk eerder een grote drie, aldus Bartjens, de rekenmeester van het FD. Maar misschien zorgt een splitsing van EY straks voor een nieuwe big five.

"Bartjens is een groot fan van accountants", aldus de rubriek die bericht over opvallende cijfers. "Hun voorkeur voor geldbedragen, de liefde voor cijfers en de passie voor accuratesse, als rekenmeesters kunnen we elkaar een stevige hand geven." Maar er zijn ook grote verschillen tussen accountants, meent Bartjens, die dit keer stilstaat bij de big four en hun jongste jaarcijfers.

Volgens de rekenmeester van het FD is het in Nederland wellicht juister om van een "Big 3" te spreken, want de omzet van KPMG is maar ruim de helft van de nummer één in Nederland, Deloitte, dat in het boekjaar 2021-2022 een omzet behaalde van €1,27 miljard. EY en PwC zitten als nummer twee en drie dicht bij elkaar.  

Winstuitkering

KPMG is dus kleiner, maar kon bij de jaarcijfers wel melden inmiddels de grootste van Nederland te zijn in auditdiensten. Het kantoor uit Amstelveen nam die positie over van EY, dat werkt aan een wereldwijde splitsing in twee multidisciplinaire organisaties. In aanloop daarheen hebben de partners van EY in ieder geval een "flinke sprong" gemaakt in winstuitkering, aldus Bartjens. Bij alle vier de grote kantoren verdienen de partners inmiddels tussen de (bijna) zeven en acht ton, maar bij EY nog iets meer dan de rest.

De FD-rekenmeester vraagt zich af of de omzetgroei van tien procent bij EY ook die sprong van ruim dertig procent in winstuitkering rechtvaardigt. Het lukte EY bijvoorbeeld minder goed dan KPMG om nieuwe mensen aan te trekken.

Bartjens verwijst tot slot naar EY Nederland-topman Jeroen Davidson, die zich recent nadrukkelijk uitsprak voor de opsplitsing. "Mochten de Nederlandse partners van EY hem daarin volgen en begin volgend jaar instemmen met de splitsing, hebben we dan voortaan een Big Five?"

FD: Bartjens 'Voorheen de Big Four'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.