Nieuws

EY sluit in Nederland goed jaar af

EY Nederland heeft, ondanks "uitdagende marktomstandigheden" een goed boekjaar achter de rug. De omzet steeg met negen procent, van € 900 miljoen naar € 983 miljoen. De winst nam, mede als gevolg van incidentele baten, toe met dertig procent, van € 170 miljoen naar € 221 miljoen.

Met name de serviceline Consulting groeide in het boekjaar 2021/2022 met dertig procent fors, naar een omzet van € 187 miljoen. Tax groeide met zeven procent naar  € 314 miljoen, Assurance met zes procent naar € 359 miljoen en Strategy & Transactions met vier procent naar € 90 miljoen.

Het gemiddeld aantal medewerkers (fte) groeide met één procent, van 4.314 tot 4.362. EY Nederland telt nu 249 partners, één meer dan het jaar ervoor.

EY-bestuursvoorzitter Jeroen Davidson noemt het afgelopen boekjaar "uitdagend", mede door corona en de oorlog in Oekraïne. "Gaandeweg het jaar werd duidelijker dat de Nederlandse economie - mede door overheidsmaatregelen - robuust is en investeringen op een hoog peil bleven. Dat zagen we ook terug in de vraag naar onze diensten. Alhoewel alle servicelines positief hebben bijgedragen aan de groei, is er met name een sterke groei gerealiseerd door Consulting." Volgens Davidson was er vanuit klanten veel vraag naar advisering over digitale transformaties en in toenemende mate ook ESG-gerelateerde vraagstukken.

Splitsing

Het besluit van het wereldwijde bestuur van EY om verder te gaan als twee zelfstandige, multidisciplinaire firma's, betekent dat vanaf begin 2023 in "een groot aantal aangesloten landenorganisaties" gestemd gaat worden over dat splitsingsbesluit.

Volgens Davidson is dat proces ook voor EY in Nederland een logische ontwikkeling. "Twee multidisciplinaire en onderscheidende firma's kunnen meer focus leggen op hun kerntaken. De nadruk van de accountants blijft op het dienen van het publieke belang door het leveren van kwalitatief hoogwaardige audits vanuit een multidisciplinaire aanpak. De consultants daarentegen gaan zelfstandig verder met een breed en groeiend scala aan adviesdiensten, variërend van juridisch- en belastingadvies tot ondersteuning bij digitale transformaties." Davidson meent dat klanten zo meer te kiezen hebben en er voor medewerkers meer carrièremogelijkheden ontstaan.

Werkgeverschap

Volgens Davidson vroegen de omstandigheden om "de nodige flexibiliteit en extra inzet van iedereen". Dat is beloond met een tussentijdse structurele salarisverhoging. Ook zijn meerdere nieuwe programma's gestart op het gebied van wellbeing. "Onze zorg voor het welzijn van onze medewerkers heeft de hoogste prioriteit."

De werving van talentvolle nieuwe medewerkers vraagt elk jaar om een grotere inspanning, aldus EY, ook voor nieuwe vakgebieden zoals duurzaamheid, het opsporen van fraude of data-analyse. "Desondanks lukte het ook in het afgelopen boekjaar om de gestelde wervingsdoelen te realiseren. De inzet op het bieden van vaste contracten en investeren in opleidingen werpt duidelijk vruchten af en wordt gewaardeerd."

Maatschappelijke betrokkenheid

Om te voldoen aan doelen die EY wereldwijd stelt op het gebied van CO2 uitstoot, wordt het leasewagenpark elektrisch en is zakelijk reizen beperkt tot "het noodzakelijke". Daarnaast ondersteunt EY maatschappelijke initiatieven zoals JINC, Refugee Talent Hub, Life Terra en Stichting NL Cares.

In het verslagjaar namen ruim 1.400 EY-medewerkers deel aan het interne corporate social responsibility-programma, tegen circa achthonderd een jaar eerder. Het aantal geïnvesteerde uren in CSR-activiteiten steeg van 15.040 naar 19.428 uren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.