Nieuws

Kamerleden dienen motie in over VOR

Tweede Kamerleden van D66 hebben een motie ingediend over de Verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) voor ondernemingen. Zij willen de VOR al vanaf 2024 verplicht stellen.

Kamerleden Romke de Jong en Steven van Weyenberg stellen in de motie dat een Verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) ervoor zorgt dat bedrijven risico’s moeten identificeren en beheersmaatregelen moeten bepalen en daarover transparant zijn richting betrokkenen.

Uit onderzoek en aanbevelingen van verschillende partijen blijkt dat een verplichte VOR wenselijk is en ook de minister van Financiën heeft gepleit voor een VOR in de Nederlandse Corporate Governance Code, aldus de beide Kamerleden. Zij stellen dat een VOR pas volledig is met een uniform kostenkader, een intern evaluatieproces en assurance door een accountant.

Vanaf 2024 verplicht stellen

De Jong en Van Weyenberg dringen er op aan om de aanbeveling van onder meer de Kwartiermakers toekomst accountancysector over te nemen en ervoor zorg te dragen dat een VOR vanaf 2024 verplicht is voor iedere accountantscontrole bij grote bedrijven, "middels de Corporate Governance Code of een wettelijke bepaling".

De Monitoring Commissie Corporate Governance Code bracht recent een nieuwe versie van die code uit, waarin de VOR echter niet was opgenomen. Onder meer de NBA sprak daarover haar teleurstelling uit.

De Kamer sprak in oktober ook al over de VOR, waarbij minister Kaag zich voorstander toonde van invoering van een dergelijke verklaring. Stemming over de motie is aangehouden tot antwoorden van de minister binnen zijn naar aanleiding van schriftelijk overleg over de voortgangsrapportage van de kwartiermakers.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.