Nieuws

Nederland heeft meer duurzame financiering nodig

In Nederland wordt nog veel te weinig duurzaam geïnvesteerd. De financiële sector moet versneld in beweging komen om dit te veranderen en de overheid moet zorgen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Dat stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies 'Financiering in transitie', dat is aangeboden aan minister Kaag van Financiën.

De raad adviseert onder meer om een "volwaardige nationale investeringsinstelling" op te richten. Ook moeten banken verduurzaming meenemen in hun rekenmodellen. De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zouden toezicht moeten houden op hoe financiering bijdraagt aan duurzaamheid.

Volgens het RLI staat Nederland "vanwege de klimaat- en biodiversiteitscrisis voor een grote verduurzamingsopgave". De transitie naar een duurzamere economie vraagt volgens de adviesraad om "aanzienlijke investeringen" die risico's met zich meebrengen. Financiële instellingen maar ook toezichthouders moeten zich daarop voorbereiden, vindt de raad.

Versnippering

Ook moeten de geldstromen van banken, pensioenfondsen en verzekeraars "zich sneller dan nu verplaatsen" naar bijvoorbeeld duurzame landbouw, energie of "circulaire bedrijvigheid".

De raad stelt dat de financiële sector zich nu nog vooral richt op "korte termijn financieel rendement". Ook zijn de regels in de financiële sector niet voldoende gericht op verduurzaming. Verder is het aanbod van financiering vanuit de overheid versnipperd en wordt er voor de lange termijn te weinig belegd in bijvoorbeeld duurzaam vastgoed of energie-infrastructuur. Daarom is het nodig dat de overheid met meer beleid komt, vindt de raad.

Minister Kaag schreef eerder dit jaar al desnoods met wetgeving te komen als de financiële sector niet genoeg doet om te vergroenen.

Bron: ANP/Rli

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.