Nieuws

Omzet in accountancy en belastingadvies ruim elf procent hoger

De omzet in de accountancy, belastingadvies en administratieve diensten is in het derde kwartaal van dit jaar sterker gestegen dan ooit. Het ondernemersvertrouwen binnen de zakelijke dienstverlening daalt.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe kwartaalcijfers. Bij de administratieve dienstverlening, bestaande uit accountancy, belastingadvisering en administratie, steeg de omzet met 11,4 procent. In deze branche werd nog niet eerder zo'n sterke omzetgroei gemeten, aldus het CBS.

De prijzen in deze branche waren in het eerste kwartaal 4,2 procent hoger dan een jaar eerder en in het tweede kwartaal 3,1 procent hoger. De prijsontwikkeling in het derde kwartaal is nog niet beschikbaar.

Overal meer omzet

De omzet van de gehele zakelijke dienstverlening was in het derde kwartaal van 2022 liefst 19 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Na dalingen in 2020 en 2021 stijgt de omzet van deze branche al zes kwartalen op rij met gemiddeld ruim 19 procent.

De omzet bij IT-dienstverleners was 11,7 procent hoger dan een jaar eerder; in het eerste halfjaar van 2022 was de omzet daar nog 8,3 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet van de rechtskundige dienstverlening steeg in het derde kwartaal met 3,5 procent. De ontwikkeling in deze branche is al vier kwartalen stabiel, met omzetstijgingen rond de 3 procent.

De uitzendbranche zette 13,5 procent meer om vergeleken met het derde kwartaal van 2021. Met name de kleinere uitzendbureaus zagen hun omzet sterk stijgen. De beveiligingsbranche profiteerde van een aantrekkende vraag en stijgende tarieven, zichtbaar in een recordstijging van 24,2 procent. De omzet van de reisbranche steeg met ruim vijftig procent, maar die branche had in het derde kwartaal van 2021 nog last van de coronamaatregelen.

Ondernemersvertrouwen

Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners was aan het begin van het vierde kwartaal 3,3. Een kwartaal eerder was dit nog 8,6. Ondernemers in de zakelijke dienstverlening waren optimistisch over de verwachte ontwikkeling van de omzet en de personeelssterkte.

In het vierde kwartaal verwacht bijna twintig procent van de ondernemers meer om te zetten en verwacht 18,6 procent van hen een toename van de personeelssterkte. Tegelijk geeft 52,4 procent van de ondernemers aan dat ze belemmerd worden door een tekort aan arbeidskrachten.

Men is overwegend pessimistisch over het economisch klimaat en de winstgevendheid. Per saldo verwacht 10,6 procent van de ondernemers dat het economisch klimaat zal verslechteren. Elf procent geeft aan dat de winstgevendheid in de afgelopen drie maanden is verslechterd.

Bron: CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.