Nieuws

Pakkans belastingfraude kleiner door minder handmatige controles Belastingdienst

De kans dat belastingfraudeurs worden gepakt is veel kleiner geworden. Door personeelstekort heeft de Belastingdienst te weinig mensen beschikbaar om aangiftes handmatig te controleren.

Het aantal handmatige onderzoeken liep in de afgelopen jaren met 66 procent terug, van ruim 600.000 in 2016 tot zo’n 212.000 dit jaar, zo melden onder meer de Volkskrant en het AD. De Belastingdienst is bezorgd over dit teruglopende toezicht en erkent dat met name aangiftes voor inkomsten- en vennootschapsbelasting dit jaar minder werden gecontroleerd.

De Belastingdienst verwacht komend jaar ruim 180 duizend aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting van particulieren en mkb-bedrijven met de hand te controleren; veertienduizend minder dan dit jaar. In 2016 controleerde de dienst nog ruim vijfhonderdduizend aangiften met de hand. De dienst kampt nog steeds met forse personeelstekorten. Ondanks wervingsinspanningen komt de fiscus nog zo’n duizend fte’s tekort.

“Handmatige controles zijn cruciaal voor de opsporing van fraude, omdat gesjoemel eigenlijk alleen vastgesteld kan worden als een belastingmedewerker een verdachte aangifte aan een nadere inspectie onderwerpt”, schrijft de Volkskrant. De Belastingdienst vreest voor ondermijning van de belastingmoraal door de kleinere pakkans.

Register opgedoekt

Concrete tips over mogelijke fraude worden sinds 2020 nauwelijks meer door de dienst in behandeling genomen, omdat het interne register om zulke signalen vast te leggen niet voldeed aan de privacywetten. Mede door de toeslagenaffaire is deze Fraude Signalering Voorziening (FSV) op last van het kabinet opgeheven.

Een vervangend systeem laat op zich wachten en in afwachting daarvan blijven fraudesignalen op de plank liggen. De Belastingdienst toetst wel steeds meer vooraf via digitale systemen, zoals bij de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting. Daardoor worden er minder fouten in aangiftes gemaakt.

De keurige belastingmoraal van Nederland houdt de dienst overeind, zo schrijft het AD. Driekwart van de Nederlanders vindt gesjoemel met aangiftes “volstrekt onaanvaardbaar” en nog eens 16 procent “onaanvaardbaar’. Elf procent heeft daar geen moeite mee.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.