Nieuws

Pheijffer: 'Laat crypto-luchtballon snel leeglopen'

De cryptosector vraagt om regulering, streng toezicht en een actieve rol van accountants, stelt Marcel Pheijffer in zijn column in het FD.

De recente ondergang van cryptobeurs FTX is een nieuw dieptepunt in de wereld van cryptomunten, meent Pheijffer. In tegenstelling tot multinationals, die wel veel aandacht krijgen van toezichthouders en accountants, is er nog veel te weinig toezicht op de crytowereld en ontbreekt het aan goede wet- en regelgeving.

In de VS stellen politici lastige vragen aan beurstoezichthouder SEC, omdat die informatie bij cryptobedrijven heeft opgevraagd. Ze vinden dat de SEC de tijd van bedrijven niet moet verspillen met papierwerk. "Maar als het gaat om een nauwelijks gereguleerde sector waarin tientallen miljarden omgaan, lijkt me het verwerven van informatie, kennis en inzicht door toezichthouders geen overbodige luxe", aldus Pheijffer.

Accountants

Volgens de hoogleraar hebben accountants die door cryptobedrijven worden benaderd wel instrumenten om adequaat te handelen. Bijvoorbeeld door een opdracht die "zinledig" is te weigeren of terug te geven, als de accountant wordt ingeschakeld om schijnzekerheid aan financiële informatie toe te voegen. "Daar waar misleiding op de loer ligt, dient de accountant niet de financiële belangen van zijn cliënt of zichzelf te laten prevaleren maar die van het maatschappelijk verkeer."

De praktijk leert dat accountants in de cryptowereld net als de bedrijven zelf soms ook een dubieuze rol vervullen, meent de hoogleraar, daarbij verwijzend naar zijn eerdere bijdrage over stablecoin Tether. Recent werden accountants in The Wall Street Journal ook al aangeduid als "crypto industry cheerleaders".  

Bij FTX hebben twee kleinere accountantskantoren een kwalijke rol gespeeld, lijkt het. Interim-ceo John Ray schetst kort na zijn benoeming al een onthutsend beeld van FTX, schrijft Pheijffer: "Never in my career have I seen such a complete failure of corporate controls and such a complete absence of trustworthy financial information as occurred here." Toch werden de balansen van FTX door accountants goedgekeurd.

Luchtballon

Wat Pheijffer betreft moet de cryptosector dus zo snel mogelijk adequaat worden gereguleerd. "Ook is streng toezicht een vereiste, en dienen accountants hun rol te pakken in plaats van te acteren als cheerleaders."

Niet om de cryptosector in stand te houden, meent hij, maar om die "een landing te geven" met zo min mogelijk schade voor wie nog wel geld in cryptomunten heeft zitten. "Het wordt dus tijd om deze luchtballon leeg te laten lopen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.