Nieuws

Staatssecretaris Van Rij wil zorg wegnemen rond 'massaal bezwaar plus' box 3

Koepel- en belangenorganisaties, waaronder de NBA, hebben via een brief van staatssecretaris Van Rij van Financiën opnieuw bevestigd gekregen dat het niet nodig is voor belastingplichtigen om een verzoek tot ambtshalve vermindering box 3 in te dienen.

Met de brief wil Van Rij zorgen wegnemen over mogelijke niet-ontvankelijkheid bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), na een eventueel negatief oordeel voor niet-bezwaarmakers door de Hoge Raad.

Gezien de 'massaal bezwaar plus'-procedure, de toezeggingen in de brief van Van Rij en zijn antwoorden hierover aan de Eerste Kamer, zien de organisaties geen reden meer voor het indienen van verzoeken om ambtshalve vermindering voor de groep niet-bezwaarmakers.

Groot financieel belang

In een nadere toelichting op nba.nl geven de koepelorganisaties aan dat alleen voor een heel kleine groep mensen met een groot financieel belang, die na een negatief oordeel van de Hoge Raad nog zouden willen doorprocederen tot aan het EHRM, er misschien reden voor zo'n verzoek zou zijn. Maar de kosten en moeite van een dergelijke EHRM-procedure lijken niet op te wegen tegen een kans op succes.

Het is echter aan iedere belastingplichtige en betrokken adviseur om dit te beoordelen op basis van de specifieke feiten en omstandigheden en een besluit daarover te nemen, aldus de koepelorganisaties, die benadrukken niet verantwoordelijk te zijn voor de uiteindelijke keuze die belastingplichtige en betrokken adviseur maken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.