Nieuws

Top 50 accountantskantoren: vooral mkb-kantoren presteren goed

De markt voor accountantsdiensten groeit niet zozeer in aantallen accountants, maar wel in omzet. Dat komt door betere efficiency, hogere tarieven en een consolidatieslag. Vooral mkb-kantoren doen het goed in een verzadigde markt. Dat blijkt uit de AV Top 50, de jaarlijkse kantorenranglijst van vaksite Accountancy Vanmorgen.

De kantorenlijst heeft betrekking op verslagjaar 2021 en is gebaseerd op gepubliceerde jaarstukken en door accountantskantoren verstrekte financiële gegevens. De gemiddelde omzetgroei over 2021 bedraagt 3,4 procent; minder dan in 2020 (4,9 procent) maar nog altijd fors.

De redactie van AV spreekt over "haperende omzetmotoren" bij de big four, die gemiddeld met slechts 1,2 procent groeiden. Zowel bij PwC als EY daalde de omzet over 2021 licht. De mkb-kantoren in de ranglijst doen het met gemiddeld 7,1 procent groei veel beter.

De onderste twintig kantoren uit de top 50 zagen hun omzet zelfs gemiddeld met 13,8 procent groeien, aldus de samenstellers. "Boekjaar 2021 is, kortom, het jaar van het mkb-kantoor, dat zelfs de torenhoge inflatie weet te compenseren met hogere omzet." Onder meer de coronasteunmaatregelen zorgden voor meer werk.

Stijgers en dalers

De top 10 van grootste kantoren is tot en met plek 9 ongewijzigd, nieuw is alleen de tiende plaats voor De Jong & Laan. Dat heeft alles te maken met de overname van accon avm, de voormalige nummer 10, door Flynth. Dat kantoor blijft weliswaar op plek 6 staan, maar Flynth kruipt wel veel dichter toe naar BDO op plek 5. "En dat voor de somma van slechts € 1, een schijntje, indien je de financiële verplichtingen zou negeren die de jager van zijn prooi overnam", zo schrijft de AV-redactie over de overname van accon door Flynth.

Een andere opvallende stijger in de ranglijst, maar buiten de top 10, is de nieuwe combinatie HLB Witlox Van den Boomen op de dertiende plek. Eerder bezette Witlox Van den Boomen plek 19 en HLB Van Daal plaats 26 in de lijst. Ook ETL, dat een aantal kantoren aan zich wist te binden, steeg flink van plek 24 naar 18. Nieuw binnen als onderste drie in de ranglijst zijn de kantoren Wesselman (Eindhoven), Vallei (Woudenberg) en Londen & Van Holland (Amsterdam).

Grootste daler in de ranglijst is ABAB, zowel in omzet als in aantal medewerkers. In absolute aantallen zagen EY, Deloitte en KPMG de meeste werknemers vertrekken.

Top 10 accountantskantoren

Naam

Positie 2021 (2020)

Omzet 2021 (x € 1 mio)

Aantal fte’s 2021

Deloitte

1 (1)

1.032,0

6.172

PwC

2 (2)

936,3

5.241

EY

3 (3)

900,0

4.562

KPMG

4 (4)

592,1

3.490

BDO

5 (5)

319,0

2.529

Flynth

6 (6 & 10)

234,5

2.126

Mazars

7 (7)

124,3

933

Baker Tilly

8 (8)

105,1

770

Alfa

9 (9)

98,9

873

De Jong & Laan

10 (11)

77,9

588

Schaarste aan personeel

Personeel is "onverminderd schaars" en nam in het verslagjaar absoluut gezien iets af bij de onderzochte kantoren. "Dat de hengelaars van de accountancy in dezelfde vijver vissen, op zoek naar het meest smakelijke aas, is afgelopen jaren duidelijk geworden", zo schrijft de redactie. De kleinere kantoren slagen daarbij beter in het aantrekken van medewerkers dan de grote vier.

Vooral Qconcepts (plaats 33 in de ranglijst) valt daarbij op: met meer dan dertig nieuwe medewerkers groeide het aantal mensen daar met bijna vijftig procent. Overstappende medewerkers komen vooral van grote kantoren. Maar ook enkele middelgrote kantoren zagen hun personeelsbestand krimpen.

"Medewerkers behouden en werven blijkt dé belangrijkste voorwaarde voor groei. Klanten komen bijna vanzelf", aldus AV. Met name aandacht voor persoonlijke groei, werkplezier, opleidingsmogelijkheden en een goede balans tussen werk en privé zijn voor het behoud van mensen van belang.

De AV-Top 50 kwam tot stand met medewerking van Full Finance Consultants. De betrokken kantoren hebben gelegenheid gehad om de feiten te controleren en hun prestaties toe te lichten. De uitkomsten van het AV-onderzoek zijn gebundeld in een speciale uitgave, die via de website van Accountancy Vanmorgen beschikbaar is.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.