Nieuws

Fraudesignalering Belastingdienst sloeg aan op niet-westerse mannen in dure auto's

De Fraudesignaleringsvoorziening (FSV) van de Belastingdienst lette in het verleden met name op mannen met een niet-westers voorkomen, die in het bezit waren van dure auto's. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) op vragen vanuit de Tweede Kamer.

Begin februari kreeg Van Rij vanuit de Kamer vragen over twee rapporten van PwC over de Fraudesignaleringsvoorziening. Eerder werd uit het onderzoek van PwC al duidelijk dat de Belastingdienst zich bij het bepalen van frauderisico's jarenlang mede baseerde op persoonskenmerken als nationaliteit of uiterlijk.

Van Rij gaat nu in een brief aan de Tweede Kamer nader in op die persoonskenmerken, op basis van een toelichting vanuit PwC. Uit die toelichting blijkt dat de FSV van de Belastingdienst lette op jonge mannen (18-35 jaar) met een niet-westers voorkomen, met "materieel bezit", met name dure auto's. PwC benadrukt in de toelichting dat niet nader is onderzocht in hoeverre zulke kenmerken daadwerkelijk invloed hadden op selectie en beoordeling, aldus Van Rij. Ook is niet vastgesteld of een en ander representatief is voor het werk binnen de Belastingdienst.

Ook hebben diverse Kamerleden vragen gesteld over de privacy van burgers en mogelijke overtreding van de AVG. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de gegevensverwerking in de FSV onderzocht en daarover eind oktober 2021 kritisch gerapporteerd. Van Rij onderschrijft de conclusies van de AP. “FSV had nooit zo moeten worden gebruikt.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.