Nieuws

KPMG: 'Gebrek inzicht in toeleveringsketen uitdaging voor duurzame economie'

In de transitie naar een duurzame economie is het gebrek aan inzicht in de toeleveringsketen een van de grootste uitdagingen.

Dat is een van de conclusies uit de Nationale ESG-barometer van KPMG die inzicht moet geven in de status van de duurzaamheidsagenda van ondernemend Nederland. 51 procent van de beleidsmakers in het bedrijfsleven heeft geen idee of producten en grondstoffen die uit het buitenland worden gehaald op een eerlijke, veilige en verantwoorde manier gemaakt worden.

Ook oplopende kosten, oneerlijke concurrentie buiten de Europese Unie en de toenemende en ingewikkelde regeldruk maken deel uit van de vijf meest genoemde bezwaren om duurzaam te kunnen ondernemen.

De helft van de ondervraagde beleidsmakers geeft aan dat zoveel mogelijk maatschappelijk verantwoord wordt ingekocht en waar mogelijk materiaal steeds vaker wordt hergebruikt. Tegelijkertijd zegt niet meer dan 18 procent verantwoordelijkheid te nemen voor eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden van aangekochte producten en grondstoffen.

Wetgeving

Om te voldoen aan de op stapel staande Europese wet- en regelgeving voor duurzaamheidsrapportages moeten bedrijven met meer dan 250 medewerkers inzicht verschaffen in de status van hun duurzame operatie.

De invoering van de Europese rapportage-eisen heeft flinke impact op dataverzameling, - analyse en verslaglegging. Zo moet helder worden waar gebruikte grondstoffen vandaan komen, onder welke omstandigheden deze zijn geproduceerd, hoe ze zijn vervoerd en wat de milieu-impact is van de gehele keten. Gebrek aan inzicht in de toeleveringsketen komt vooral door taalbarrières, beperkte beschikbaarheid of lastig te realiseren gegevens en afwijkende wet- en regelgeving buiten de grenzen van Europa.

Jerwin Tholen, partner Sustainability bij KPMG: "De coronapandemie heeft eens te meer aangetoond hoe kwetsbaar de toeleveringsketen van producten, grondstoffen en onderdelen is voor ondernemers. Tegelijkertijd is dat een pleidooi om meer inzicht te verschaffen in de herkomst van producten. Met het doel eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden voor iedereen ter wereld mogelijk te maken. Dat is een flinke opgave waarvoor bedrijfsbestuurders ook hun bijdrage kunnen leveren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.