Nieuws

'KVK bereid adressen sneller af te schermen'

De Kamer van Koophandel is nu alvast bereid om sneller adressen af te schermen en ondernemers in beroepsgroepen die vaak met bedreigingen te maken hebben zelfs uit zichzelf daarvoor te benaderen.

Dat zegt minister Micky Adriaansens van Economische Zaken tegen de Kamer na een gesprek met de KVK. "Dat is voor de Kamer van Koophandel eigenlijk helemaal geen discussie", zegt de bewindsvrouw.

De voltallige Kamer is al een lange tijd zeer ontevreden over het feit dat vestigingsadressen van veel ondernemers nog steeds makkelijk zijn op te vragen bij de Kamer van Koophandel. Vooral voor freelance journalisten en zelfstandige advocaten kan dit bedreigende situaties opleveren. Het vestigingsadres van hun onderneming is namelijk ook vaak hun privéadres.

Adriaansens zelf ziet ook een "kantelpunt" in de samenleving. "Dat wat van oudsher altijd heel vanzelfsprekend was, begint nu te wringen", zegt de minister. "We moeten kijken of onze systemen, in dit geval de KVK zoals die is ingericht, nog passen bij deze tijd en de risico’s die spelen."

Het kabinet wil dan ook de wet aanpassen. Per 1 juli moet de wet zo zijn gewijzigd dat vestigingsadressen voor hele beroepsgroepen kunnen worden afgeschermd. In de tussentijd kunnen bijvoorbeeld advocaten al de KVK bellen na een bedreiging, maar dan is het vaak al te laat. In sommige gevallen gaat zo'n adres dan al lang rond op het internet. De KVK geeft aan nu veel sneller over te gaan tot afscherming van het adres, waar eerst nog lang werd doorgevraagd over bewijs en of er al aangifte is gedaan. Daarnaast worden dus ondernemers proactief benaderd met de vraag of zij hun adres willen afschermen.

Opt-in

Minister Adriaansens was overigens ook gecharmeerd van voorstellen van partijen in de Tweede Kamer om de privacy van ondernemers beter te waarborgen. Zo wil ze kijken naar een voorstel van de PvdA om een "opt-in" te regelen, waardoor een adres automatisch is afgeschermd, tenzij een ondernemer zegt het juist graag openbaar te maken. Ze ziet ook wel wat in het plan van de SP om sommige ondernemers "altijd een postbus aan te bieden", zodat ze niet meer hun privéadres hoeven te gebruiken. Adriaansens wil sowieso kijken naar manieren om het goedkoper te maken voor ondernemers om hun bedrijf op een ander adres dan hun privéadres te vestigen.

Wel benadrukt ze dat er ook veel te zeggen is voor een openbaar handelsregister, bijvoorbeeld om misbruik tegen te gaan. Ze noemt het voorbeeld van een autogarage die op de vijfde verdieping is geregistreerd.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.