Nieuws

NBA-voorzitter Kris Douma bij Busy Season Talks

De nieuwe NBA-voorzitter Kris Douma is, samen met Arnout van Kempen, te gast bij de Busy Season Talks op Clubhouse op 8 februari. Voor het najaar zoekt het team van BST versterking.

In de eerste BST-editie na de winterstop op 1 februari gingen Marcel Pheijffer (Nyenrode), Omar El Messaoudi (voorzitter NBA Young Profs) en Accountant.nl-hoofdredacteur Marc Schweppe in op het nieuws van de afgelopen weken.

Host Aleks Kayhan had de korte winterstop gebruikt voor het schrijven van een heus Busy Season Talks-lied, zo bleek bij aanvang van nummer 34 van de reeks gesprekken. Charlie Groen, naast host ook huisfilosofe van de show, ging in op goede voornemens voor een nieuw jaar. "Karakter vorm je zelf, taken krijg je van het lot", aldus Groen, die zelf inmiddels kracht put uit mediteren bij de start van de dag.

Veilige werkomgeving

Bij de actualiteiten ging het onder meer over de gevolgen van berichten over grensoverschrijdend gedrag bij het tv-programma The Voice. Sindsdien is veel gezegd en geschreven over een veilige werkomgeving, ook binnen organisaties van professionals. Arnout van Kempen, vriend van BST, durfde voor het eerst openlijk te schrijven over wat hemzelf in zijn jeugd overkomen was. Jammer dat er altijd eerst een groot incident moet plaatsvinden voordat we er met zijn allen achteraan gaan, aldus Omar El Messaoudi. "Dit soort dingen moet je aan de voorkant al dichtspijkeren."

Marcel Pheijffer benadrukte dat een onderzoek naar misstanden zoals bij The Voice hoort bij de politie en het Openbaar Ministerie, niet bij een advocatenkantoor dat wordt ingeschakeld door de tv-producent zelf. De contracten met zwijgbepalingen die deelnemers vooraf moesten tekenen zijn immers ook door advocaten bedacht. Advocaten zijn niet onafhankelijk, slachtoffers moeten bij het OM zijn.  

Accountant zonder titel

Op zijn besluit om zich uit te schrijven uit het accountantsregister kijkt Marcel "met gemengde gevoelens" terug. "Ik ben altijd accountant geweest in hart en nieren en voel me nu accountant zonder titel." Hij kreeg op de column over zijn besluit veel reacties en ook herkenning. Tegelijk is hij positief over de wijze waarop nu, na een reeks vragen van zijn kant, feiten door de NBA naar buiten zijn gebracht. "Een goed signaal, waar ik vertrouwen aan wil ontlenen."

Tijdens het gesprek werd ook ingegaan op onderzoek van PwC, waaruit blijkt dat het risico op fraude bij de Belastingdienst jarenlang mede is ingeschat op basis van persoonskenmerken zoals nationaliteit of uiterlijk. Dat nieuws kwam voor Omar niet als verrassing, maar het is wel weer een domper. "Vraag is vooral: wat wordt er aan gedaan?"

Vanuit de deelnemers vroeg Rob Bergmans (Deloitte) zich af wat we van de toeslagenaffaire kunnen leren voor de NOW-steun. "Gaan we daar achteraf een gelijksoortige discussie over krijgen?" De snelheid bij de invoering van de maatregelen verhoogt het frauderisico, aldus Marcel. In zijn optiek had het ministerie van SZW rechtstreeks opdrachtgever voor de NOW-controles moeten zijn. "Ik had als accountantsberoep wat langer nagedacht, voor ik de opdracht had geaccepteerd."

Op zoek naar versterking

Organisatoren Hakan Koçak en Arif Dursun denken inmiddels na over vervolg van de BST-reeks in het najaar en zoeken daarvoor versterking met "gepassioneerde accountants (in opleiding) die samen met ons dit avontuur willen voortzetten". Belangstellenden kunnen zich bij hun melden, of contact opnemen met één van de andere vaste hosts: Wendy Groot, Charlie Groen, Maxime Asjes en Aleks Kayhan. Aanmelden kan nog tot 11 februari.

Op 8 februari is de nieuwe NBA-voorzitter Kris Douma te gast bij de Busy Season Talks, samen met Arnout van Kempen. Organisatoren Hakan en Arif zijn zelf de hosts tijdens deze editie van de 'huiskamergesprekken voor accountants'. Aanvang op Clubhouse is zoals gebruikelijk om 20.00 uur. Meer over de Busy Season Talks is te vinden via LinkedIn of de BST-community van de NBA. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.