Nieuws

Omzet administratieve dienstverlening 10 procent hoger in vierde kwartaal 2021

De omzet van de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) was in het vierde kwartaal van 2021 10 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Op jaarbasis steeg de omzet 7,4 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor de hele zakelijke dienstverlening bedroeg de omzetstijging in het vierde kwartaal 19,5 procent, op jaarbasis groeide de omzet met 13,4 procent. Vergeleken met pre-coronajaar 2019 lag de omzet in 2021 2 procent hoger.

Bij de rechtskundige dienstverlening, waaronder advocatenkantoren, rechtskundige adviesbureaus, notariskantoren en deurwaarderskantoren, groeide de omzet in het vierde kwartaal met 2,6 procent. Dit is aanzienlijk lager dan de voorgaande vier kwartalen, toen de omzet gemiddeld met bijna 8 procent toenam ten opzichte van een jaar eerder. Over heel 2021 steeg de omzet 6,4 procent ten opzichte van 2020.

De omzet van IT-dienstverleners was in het vierde kwartaal 8,6 procent hoger dan een jaar eerder. Over heel 2021 nam de omzet met 8,2 procent toe ten opzichte van 2020.

De architectenbureaus sloten het jaar af met een omzetstijging van 3,2 procent in het vierde kwartaal. Over heel 2021 nam de omzet toe met 6,6 procent. Ingenieursbureaus zagen hun omzet toenemen met 7,5 procent. Over heel 2021 behaalden de ingenieurs een omzetstijging van 4,7 procent.

Reisbranche en reclamebranche nog onder niveau 2019

Het reclamewezen zette in het vierde kwartaal 16,7 procent meer om dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De reisbranche noteerde in het vierde kwartaal een grote omzetstijging: 257 procent. Hier was echter de omzet in 2020 bijzonder laag vanwege de maatregelen rondom de coronapandemie.

Alle branches binnen de zakelijke dienstverlening zetten in 2021 meer om dan in 2020. In vrijwel alle branches lag de omzet ook weer boven het niveau van 2019. Alleen de reisbranche en het reclamewezen hadden hun omzet in 2021 nog niet op het niveau van voor de coronacrisis.

In de reisbranche steeg de omzet met 73 procent ten opzichte van 2020. Vergeleken met 2019 bleef de omzet nog ver achter: bijna 36 procent. In de reclamebranche groeide de omzet met 12,5 procent ten opzichte van 2020, vergeleken met 2019 daalde de omzet met 4,1 procent.

Ondernemersvertrouwen lager in eerste kwartaal 2022

Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening is aan het begin van het eerste kwartaal van 2022 afgenomen tot 12,4. Dat is lager dan in het vierde kwartaal van 2021 (20). De toename van het ondernemersvertrouwen in de tweede helft van 2021 heeft hiermee geen vervolg gekregen in het eerste kwartaal van 2022. Mogelijk heeft dit te maken met de extra coronamaatregelen die ten tijde van het afnemen van de enquête nog van kracht waren, aldus het statistiekbureau.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.