Nieuws

SEC start onderzoek naar onafhankelijkheid big four

De Securities and Exchange Commission (SEC) start een grootschalig onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling bij de big four-accountantsorganisaties.

Dat meldt The Wall Street Journal. De Amerikaanse toezichthouder SEC wil bezien of advies- en andere niet-controlediensten invloed hebben op de onafhankelijkheid van de grote kantoren bij hun werkzaamheden in de auditpraktijk. 

Voor het nieuwe onderzoek zou de SEC volgens ingewijden aan kantoren hebben gevraagd inzicht te geven in situaties waarin audits werden verricht en tegelijkertijd andere diensten voor dezelfde opdrachtgever werden verleend, zoals consultancy, belastingadvies of lobbywerkzaamheden.

Volgens de zakenkrant zouden ook kleinere accountantsorganisaties door de SEC zijn bevraagd.

Verhoogde belangstelling SEC

PwC, KPMG, Deloitte en EY verzorgen samen twee derde van de accountantscontroles bij bedrijven met een marktkapitalisatie boven de 75 miljoen dollar, zo berekende Audit Analytics. Alle vier hebben ze sinds 2014 al eens een boete betaald aan de SEC, na onderzoek van hun controlewerkzaamheden door de toezichthouder.

De SEC richt zich steeds nadrukkelijker op partijen die een rol als 'poortwachter' vervullen binnen de financiële wereld. Naast accountantsorganisaties moeten ook advocaten en bankiers rekenen op verhoogde belangstelling van de toezichthouder, aldus de WSJ.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.