Nieuws

Busy Season Talks 42: 'Leg zaken vast, zodat je je kunt verantwoorden'

Aan de vooravond van een debat in de Tweede Kamer over het accountantsberoep ging het in de BST-sessie van 29 maart over het omgaan met politieke dilemma’s. "Werk voor de burger, niet voor de minister of de wethouder."

Aleks Kayhan en nieuwe BST-host Mitchell de Caluwe spraken met Carla Slotema-Tesser (directeur Gemeentelijke Accountantsdienst Den Haag), Adrie Kerkvliet (algemeen directeur Auditdienst Rijk) en Avinash Nandram (MT-lid Auditdienst Rijk) over auditen in het publieke domein.

Huisfilosofe Charlie Groen omschreef politieke dilemma's als "speciale categorie kopzorgen" en gaf aan dat rechtvaardigheidsgevoel vaak voorloopt op de geschreven wet. Dilemma, ook voor overheidsaccountants, is soms de spanning tussen letter en geest van de wet en de dagelijkse praktijk.

Carla Slotema-Tesser pleitte voor lef, moed en tegenspraak. Als accountant heeft zij geen mening over politieke partijen. "Werk voor de burger, niet voor de minister of de wethouder." Ook Adrie Kerkvliet kijkt liever naar de eigen beroepsregels dan naar de minister, als het gaat om de uitvoering van het werk. Avinash Nandram sprak over het "innerlijk kompas" en het belang van zelfreflectie.

Tastbaar

De materie is anders dan in de openbare praktijk, maar vaardigheden en werkzaamheden zijn heel vergelijkbaar, aldus Avinash. "Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen." Volgens Carla is het werk op gemeenteniveau bij de GAD heel "tastbaar" en praktisch. "Alles wat je controleert zie je terug in de stad."

Tegelijk is het heel divers en heeft de gemeenteaccountant in Den Haag ook te maken met subsidiecontroles, Europese controles, natuurlijk advies en data-analyse. Zij is heel enthousiast over het werk voor de gemeente, waarin samenwerking makkelijk op te zoeken is en dubbel werk zo voorkomen kan worden. Ook is er de intrinsieke motivatie van het publiek. "Dat maakt het gewoon heel mooi en leuk."

Ook Adrie vindt de toegevoegde waarde voor de maatschappij een mooi aspect van het werken bij de overheid. Politiek dilemma is nog wel eens of je kiest voor snelheid in verband met de urgentie van zaken, of voor zorgvuldigheid. Dat speelde in coronatijd en nu bijvoorbeeld rondom defensie. Belangrijk: "Leg het vast, zodat je je kunt verantwoorden." Volgens Avinash is risico-inschatting van belang als zaken "langs de rand gaan van wat mogelijk is" en er een beroep wordt gedaan op dwingende spoed.

Transparantie

De transparantie van nu is wel een belangrijke factor, aldus Carla. "Bij de vergadering van de gemeenteraad kan heel Nederland meekijken." Adrie is tegelijk blij met die openheid. Rapporten van de ADR zijn al een aantal jaren openbaar en daar heeft hij goede ervaringen mee. Alleen het controledossier is dat niet en dat moet wat de sprekers betreft ook zo blijven. Soms worden zaken immers vertrouwelijk gedeeld.

Volgens Avinash is het openbaar maken van de rapportage ook geen beletsel om te innoveren, bijvoorbeeld met de inzet van satellietbeelden voor analyses. Belangrijk is wel het gesprek met de mensen die je moet auditen. "Over de feiten mag geen ruis zijn, de duiding is aan de accountant. Dat is ons beroep, daar hebben we lang voor gestudeerd."

BST 43: Accountancy is topsport

De 43ste editie van de reeks huiskamergesprekken voor accountants staat op 5 april in het teken van topsport. Martin van den Kerkhof (scheidsrechter KNVB en partner bij GT Bunck Accountants Belastingadviseurs), Jade van der Molen (marathonschaatser en assistent-accountant bij Moore MTH) en Arnout van Kempen (zelfstandig compliance officer) zijn te gast.

Hoe gaan zij om met (werk)druk? Wat kan accountancy leren van topsport en welke voordelen heeft het om topsport te bedrijven? Hoe maak je een goede belangenafweging, maar ook: wat heb je van je werkgever nodig? Hosts zijn dit keer Charlie Groen en een debuterende Leo Veldhuizen. Aanvang op Clubhouse zoals altijd om 20.00 uur.

Meer over de Busy Season Talks is te vinden via LinkedIn of de BST-community van de NBA. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.