Nieuws

Busy Season Talks: 'De combinatie van sport en accountancy is juist leuk'

De 43ste editie van de reeks huiskamergesprekken voor accountants stond op 5 april in het teken van topsport en wat het accountantsberoep daarvan kan leren. "Feedback die niet leuk is, daar word je vaak wel beter van."

Hosts Charlie Groen en de debuterende Leo Veldhuizen spraken met Martin van den Kerkhof (scheidsrechter KNVB en partner bij GT Bunck Accountants Belastingadviseurs), Jade van der Molen (marathonschaatser en assistent-accountant bij Moore MTH) en 'vriend van de show' Arnout van Kempen (zelfstandig compliance officer en handboogschutter).

Dat de muzikale bijdrage van Aleks Kayhan ontbrak, omdat de bard van de show zijn stem moest laten herstellen, bewees al dat topsport op veel manieren bedreven kan worden. Dat benadrukte Charlie ook bij de start, verwijzend naar filosoof Arthur Schopenhauer. "Het lijden kan ons leven betekenis geven." De onderwezen mens moet harmonie vinden tussen lichaam en geest en dat valt niet altijd mee. Net zo min als verliezen, wat de gasten liever niet deden, al bleef Arnout als oud-judoka passend stoïcijns daarover. "Het aardige van judo is dat winnen of verliezen totaal irrelevant is, het gaat om de schoonheid van het spel."

Raakvlakken

Accountancy heeft genoeg raakvlakken met topsport, meende Jade. Ook in het vak moet je omgaan met druk en deadlines en maak je stevige dagen. "Je moet overzicht kunnen bewaren en de wil hebben om te presteren." Zij krijgt als marathonschaatster van haar werkgever veel ruimte om haar sport te kunnen beoefenen. Aanvankelijk stortte zij zich helemaal op het schaatsen, maar een combinatie met studeren werkte beter. Het werd de accountancy. "De combinatie is juist leuk." In haar teamsport schaats je samen in een peloton en moet je op elkaar kunnen vertrouwen, soms jezelf opofferen voor het team. "En in het accountantsberoep maak je ook samen het goede product", aldus Jade.

Heel herkenbaar, vond Martin. "Het is heel lekker om maandag weer gewoon naar je klant te gaan, daar ook een topprestatie te leveren." Dat kan ook een goede manier zijn een mindere sportprestatie te vergeten. Om accountant te worden was het destijds ook afzien; Martin kan zich de lange avonden nog wel heugen. "Er werd zeker geleden." En onderweg in de carrière verlies je ook wel eens van anderen, moet je soms strijden om in een team te kunnen komen.

Inmiddels is hij arbiter, na jaren als voetballer. Arbitrage is veel meer dan alleen de juiste kant op wijzen, benadrukte hij. "Als accountant heb je ruimte voor je eigen oordeelsvorming en interpretatie, moet je weten wat het publiek van je verwacht en soms je leiderschapsstijl aanpassen aan de sfeer van de wedstrijd."

Feedback

Zo'n vijftien keer per jaar is Martin zelf ook 'toezichthouder': Waarnemer op de tribune, waarbij hij andere scheidsrechters beoordeelt op hun fitheid, prestaties en wijze van leiding geven. "Feedback die niet leuk is, daar word je vaak wel beter van." Hij zou "bijna iedere topsporter blind aannemen" voor zijn werkgever, want sporters hebben discipline en zijn goed georganiseerd.
In de praktijk bieden accountantskantoren vaak meer ruimte voor andere activiteiten dan gedacht, ondervond Jade. "Mijn vooroordeel dat accountancy niet te combineren zou zijn met topsport, viel bij de sollicitatie heel erg mee; qua flexibiliteit kan het echt niet beter."

Topsport moet ruimte krijgen, aldus Arnout, en de accountancy "leent zich bij uitstek voor flexibel invullen". Evengoed is het weleens passen en meten, met druk en stressvolle periodes. "Doel is in het weekend niet moe te zijn", stelde Martin. "Maar je mag ook wel genieten van het lijden, de weg naar stevige prestaties." Eens, vond Arnout. "Ik kan mij elke nacht dat ik om vier uur nog zat te werken goed herinneren, maar de dagen dat ik om vijf uur 's middags naar huis kon ben ik vergeten."

Editie 44: de softe kant van het beroep

Op 12 april gaat het in editie 44 van de Busy Season Talks over de ‘softe kant’ van het accountantsberoep. Hoe gaat de accountant om met signalen op het gebied van cultuur bij gecontroleerde organisaties? Kunnen we gebruikmaken van soft controls, of doen we dat al? En hoe gaan accountants om met de cultuur binnen de eigen organisatie? Daarover spreken hosts Wendy Groot en Mitchell de Caluwe met Muel Kaptein (KPMG) en Olaf ten Hoopen (Moore MTH). Aanvang op Clubhouse zoals gebruikelijk om 20.00 uur.

De 'seizoensfinale' van de reeks BST-sessies is op 2 juni aanstaande, met als speciale gast Joris '7 vinkjes' Luyendijk. Meer over de Busy Season Talks is te vinden via LinkedIn of de BST-community van de NBA. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.