Nieuws

Busy Season Talks: 'Eerst de mensen, dan de klanten'

Wat is de drijfveer om zelf een kantoor te starten, hoe vind je passende klanten en op welke manier zorg je voor voldoende en goed personeel? De BST-sessie van 19 april ging over ondernemerschap in de accountancy. "Ik ben als zelfstandige aan de slag gegaan om ook tussendoor rust in te bouwen."

Hosts Leo Veldhuizen en Aleks Kayhan spraken in editie 45 met Antoinette Dijkhuizen (4you accountancy & audit), Mark van Diermen (The Audit Generation) en Sandrino Bouwmeester (Moos Accountants). Aleks zette muzikaal de toon met I believe in miracles van The Ramones, want "soms moet je als ondernemer ook in wonderen geloven".

Antoinette Dijkhuizen groeide op in een ondernemende familie en begon vervolgens als accountant bij KPMG. Als senior manager kwam zij op een punt in haar loopbaan waar het aankomt op aanpassen of uitstappen. "Wil ik deelgenoot zijn aan de tafel waar iedereen aan zit? Wil ik hier oud worden?" Nee dus, besloot zij. "Mama wordt ondernemer." Antoinette begon vanuit huis met niets: geen klanten, geen systemen. Dat alle zekerheden dan weg zijn "kan beangstigend zijn, maar ook een groot avontuur", zo stelde zij. Op het kantoor dat ze vervolgens opbouwde is zij "wel trots, maar nog niet tevreden".

Sandrino Bouwmeester is pas begin dit jaar gestart met een eigen kantoor, na eerst als zzp'er te hebben geopereerd. Ook hij werkte eerder bij KPMG en maakte de afweging om op te stappen mede op basis van de verhouding tussen werk en privé. "Ik ben als zelfstandige aan de slag gegaan om ook tussendoor rust in te bouwen." Hoewel het binnenhalen van opdrachten soepel ging, bouw je niet echt iets op, constateerde hij vervolgens. Dat was de reden om samen met zijn broer, eveneens accountant, een eigen kantoor op te zetten.

Werkplezier van belang

Persoonlijke gebeurtenissen blijken soms de aanzet tot veranderingen in de loopbaan. Dat gold bij Antoinette en Sandrino, maar ook voor Mark van Diermen. Uitgangspunt voor zijn kantoor is dat opdrachten te bedienen zijn zonder dat de werk-privé balans in gevaar komt. Werkplezier is van groot belang, daarom kiest hij voor innovatie en het weghalen van het repeterende standaardwerk bij zijn mensen. Steekproeven doen is "tranentrekkend werk", stelde Mark. Dat moet via digitale middelen op te lossen zijn.

Opvallend bij alle drie: de liefde voor het accountantsvak. "Audit vond ik stiekem toch wel leuker dan ik aan het eind van mijn KPMG-periode dacht", aldus Sandrino. En ook Mark wilde het vak niet uit, want als accountant kun je "impact maken". Groei is een aspect dat aandacht verdient, maar daar moet de bezetting bij passen. "Wij groeien tot waar we het met elkaar mooi vinden", stelde Antoinette. Vraag is: neem je eerst de klant aan, of neem je eerst het personeel aan? "Er is altijd een grens waarop het nog verantwoord is."

Eerst de mensen, dan de klanten, meende Mark stellig. "Niets is zo erg als een opeenstapeling van klanten en stress in je team." Wat Sandrino betreft is het gezien de recente start nu nog vooral zaak om klanten te zoeken "om de motor draaiende te houden". Gelukkig zit de markt mee. In gesprek gaan met anderen met een eigen kantoor helpt, bijvoorbeeld bij de selectie van ICT-systemen. "Dat willen we gelijk goed doen, maar als je aan ICT denkt, rollen de euro's wel snel je zak uit."

Aantrekken van mensen

Als het gaat om het aantrekken van personeel, zit Antoinette met 4you nu "in een fase waarin je interessant wilt zijn voor jonge accountants". De grootste uitdaging voor de sector is momenteel het behoud van jong talent, iets waar zij zeker zorg over heeft. Een deel van het werk van jonge accountants is "geestuithollend" en niet meer van deze tijd. "Hoe gaan we als sector een uitdaging bieden aan een jonge generatie?" Als accountantsberoep samen de verbinding zoeken zou goed zijn, aldus Antoinette. "Zien we elkaar als concurrent of als collega?"

Wat haar betreft is het samen zoeken naar een oplossing voor het bezettingsprobleem een bijeenkomst waard, maar dan moeten deelnemers niet alleen komen 'halen', maar ook brengen. Jonge accountants zitten niet meer te wachten op de hele dag bij de klant in de boeken zitten, benadrukte Sandrino. "Ze willen werken in leuk beroep op een leuk kantoor en niet meer in donkere achterkamertjes vinkjes zetten. We moeten dit beter en slimmer kunnen doen."

Bij Mark van Diermen kunnen medewerkers dankzij de data technologie gelijk naar klanten toe, "dat geeft de ondernemer toegevoegde waarde en onze mensen veel plezier". Ook wordt gewaakt voor overwerk en een goede balans tussen werk en privé. "Als je goed in je vel zit, lever je ook je beste werk af."

Editie 46: de mkb-praktijk

Hoe gaat de accountant in het mkb om met familierelaties? Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in het mkb? Waar loop je tegen aan als AA-accountant? En is er in de opleiding voldoende ruimte voor de soft skills van AA-accountants?

Daarover spreken Evelien van Proosdij (EVA Accountancy), Remco van den Akker (Kriton) en 'vriend van de show' Arnout van Kempen in de BST-sessie van 26 april. De sessie wordt gehost door Wendy Groot en Leo Veldhuizen. Aanvang op Clubhouse zoals gebruikelijk om 20.00 uur.

Meer over de Busy Season Talks is te vinden via LinkedIn of de BST-community van de NBA. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.