Nieuws

Econoom Piketty vraagt G20 om register van belastingontduikers

De Franse topeconoom Thomas Piketty vraagt aan de G20 om een wereldwijd register op te tuigen voor het opsporen van belastingontduikers. Met de invoering van zo’n register kan extra druk uitgeoefend worden op Rusland om verborgen vermogens van oligarchen te openbaren.

Piketty roept samen met andere economen waaronder de Amerikaanse topeconoom Joseph Stiglitz hiertoe op in een open brief, die is gepubliceerd in de Britse krant The Guardian. Volgens de economen borduurt zo'n vermogenssysteem voort op de vooruitgang die al is geboekt in het delen van financiële informatie.

Ook leden van de Independent Commission for the Reform of International Corporate Taxation, een denktank die zich bezighoudt met het hervormen van internationale vennootschapsbelasting, ondertekenden de brief.

Muur van ondoorzichtigheid

Volgens de briefschrijvers hebben Russische oligarchen naar schatting "minstens één biljoen dollar aan vermogen gestald in het buitenland, vaak verborgen in offshore-bedrijven van wie het lastig te zeggen is wie de eigenaar is". Landen die de oligarchen nu willen straffen door middel van sancties lopen nu tegen deze "muur van ondoorzichtigheid" aan.

De G20 bestaat uit negentien belangrijke industriële landen, waaronder China, Rusland en de VS, en de Europese Unie. Hun economieën zijn samen goed voor zo'n tachtig procent van de wereldeconomie. Op 20 april komen de ministers van Financiën en voorzitters van centrale banken uit de G20-landen bij elkaar in Washington. De Russische minister van Financiën, Anton Siloeanov, zal digitaal aanwezig zijn.

Door de Russische inval in Oekraïne is de deelname van Rusland aan G20-bijeenkomsten omstreden. De Amerikaanse president Joe Biden pleitte er vorige maand voor om het land uit de G20 te zetten.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.