Nieuws

Kwartiermakers: 'Cultuur is de rode draad bij alles waarmee wij bezig zijn'

In de cultuur van accountantsorganisaties ligt de oorzaak van veel problemen die binnen de sector hebben gespeeld. Maar het is ook de "sleutel naar toekomstig succes". Dat stelden de beide Kwartiermakers toekomst accountancysector, tijdens een recent webinar van de NBA.

Kwartiermakers Marlies de Vries en Chris Fonteijn spraken met host Gerrit Heijkoop over de voortgang van de kwaliteitsverbetering in de accountantssector. Fonteijn benadrukte daarbij dat de kwartiermakers vooral "uitvoerders" zijn van eerdere adviezen van de beide commissies MCA en Cta. "We zijn er niet om na te denken over de toekomst van de sector."
De intrinsieke motivatie, de wil om te veranderen moet echt vanuit de sector zelf komen, dus niet alleen omdat de overheid dat vraagt. "Uiteindelijk kan dat het vliegwiel zijn om te zorgen dat er geen ingrijpen komt via wetgeving", benadrukte De Vries.

AQI's en onderzoeken

Tijdens het webinar ging het onder meer over de audit quality indicators (AQI's), die vooral gericht zijn op transparantie voor gebruikers van accountants. Voor een sector die zo gericht is op het verwerken van cijfermatige informatie, is het opmerkelijk dat er zo weinig cijfers over het beroep zelf beschikbaar zijn, aldus de kwartiermakers. Bij een aantal kantoren is tijdens een pilot nagevraagd of de gevraagde informatie voor de AQI's redelijk op te leveren is. Opvallend: kleinere kantoren lijken daar minder moeite mee te hebben dan grote.

Ook werd tijdens het webinar ingegaan op lopende onderzoeken naar de diverse structuurmodellen voor de openbare praktijk. Joint audit is eind vorig jaar afgerond, deze zomer wordt de uitkomst verwacht van het onderzoek naar audit only-oplossingen. En inmiddels loopt een experiment met het intermediairmodel, waarbij een intermediair op belangrijke controlemomenten meekijkt met de controlerend accountant. "Die zal niet zeggen ‘stop, dit gaat niet goed’, maar alleen vanaf de zijlijn vragen stellen", zo stelde De Vries.

De beide kwartiermakers zijn op zoek naar ondersteuning voor de komende periode. Hun opdracht loopt nog tot eind 2023. Informatie over hun werkzaamheden delen zij regelmatig via LinkedIn.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.