Nieuws

Alfa: omzet gestegen, maar last van krapte arbeidsmarkt

Alfa Accountants en Adviseurs noteerde in 2021 een omzetgroei van 4,3 procent en een resultaat van 8,4 miljoen euro. De omzetgroei is gehalveerd ten opzichte van 2020, het resultaat is echter gestegen met maar liefst 19,4 procent. De lagere omzetgroei wordt volgens Alfa veroorzaakt door de krapte op de arbeidsmarkt.

Dat blijkt uit het impact- en jaarverslag van Alfa. In boekjaar 2020 noteerde Alfa nog een omzetgroei van 8,7 procent. "De lagere omzetgroei dan vorige jaar houdt hoofdzakelijk verband met de krapte op de arbeidsmarkt. Per saldo is het aantal medewerkers in het afgelopen jaar met slechts twee toegenomen. Deze krapte op de arbeidsmarkt is al enige jaren zichtbaar in de accountancybranche en vraagt om creatieve oplossingen om toch aan de klantvraag tegemoet te kunnen blijven komen en daarnaast de intern gewenste omzetgroei te realiseren", aldus Alfa.

Ondanks de lagere omzetgroei is Alfa tevreden over de financiële prestaties, omdat het resultaat na belastingen steeg met maar liefst 19,4 procent, tot 8,4 miljoen euro, een record voor het kantoor. "Het resultaat is bereikt ondanks forse projectinvesteringen en de uitkering van een gratificatie aan medewerkers in het kader van het behaalde resultaat (totaal € 0,9 miljoen). Daartegenover staan aanzienlijke besparingen op personeels- en algemene kosten, die evenals vorig jaar hun oorzaak voornamelijk vinden in de coronacrisis. Hierdoor gingen activiteiten niet door of ze hebben op andere wijze gestalte gekregen", aldus Alfa.

Cijfers (in mln. euro's)

  2020 2021 %
Accountancy 69,99 72,78 3,99
Advies 24,76 25,98 4,93
Omzet (incl. overig) 94,86 98,90 4,26
Resultaat (na belastingen) 7,004 8,360 19,36
Fte 852 855 0,35

Onzekerheid

Voor 2022 voorziet Alfa momenteel een verdergaande groei. Alfa: "Onzekerheid over het realiseren van die groei is er ook. De Kamer van Koophandel heeft al aangegeven dat 200.000 ondernemers in ons land balanceren op de rand van een faillissement. Mondiaal gezien zijn er zorgen over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Die heeft nu al geleid tot forse prijsstijgingen voor veel producten, terwijl ook corona al de inflatie in ons land heeft aangewakkerd."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.