Nieuws

Nederland in top 20 van ranglijst belastingparadijzen

Nederland staat in de top 20 van de belangrijkste belastingparadijzen ter wereld. Volgens organisatie Tax Justice Network neemt Nederland de twaalfde plaats op de ranglijst in. Koplopers in de Financial Secrecy Index 2022 zijn de VS, Zwitserland, Singapore, Hongkong en Luxemburg.

De tweejaarlijkse ranglijst, opgesteld in samenwerking met Oxfam Novib, beoordeelt landen op basis van hun juridische en financiële systemen en in hoeverre die gebruikt kunnen worden door personen en bedrijven om vermogens te verbergen en geld wit te wassen. 

Gedaald

Nederland staat al jaren in de lijst en is wel gedaald, van de achtste naar de twaalfde plek. De onderzoekers stellen dat Nederland het daarmee wel slechter doet dan beruchte belastingparadijzen als de Kaaimaneilanden en Cyprus. Ze wijzen daarbij op gebrek aan transparantie op het gebied van "uiteindelijke belanghebbenden". Geheimhouding op dit specifieke punt helpt de rijkste personen, criminelen en bedrijven om hun vermogens te verbergen. 

In Nederland kunnen daardoor sancties, zoals het bevriezen van activa en het belemmeren van financiële transacties, worden ontlopen omdat er onvoldoende zicht is op bezittingen. Ook valt de eigenaar van een in Nederland gevestigd bedrijf vaak niet goed te achterhalen, aldus het onderzoek.

Niet langer faciliteren

"De problemen met het toezicht op en de handhaving van sancties tegen bijvoorbeeld Rusland leggen bloot waarom Nederland zo hoog scoort op de nieuwe ranglijst", stelt Milou Geuns, belastingexpert bij Oxfam Novib, in het rapport. "We moeten niet langer belastingontduikers, corruptie, georganiseerde misdaad en oligarchen faciliteren in Nederland. Dit vergroot de wereldwijde ongelijkheid nog meer."

Arnold Merkies, coördinator van Tax Justice Nederland, is in het onderzoek niet verbaasd over de "wederom slechte score" van Nederland. "Het wordt nog altijd te makkelijk gemaakt om via Nederland je eigendom of belastingontwijkconstructie te verhullen. Willen we misbruik echt aanpakken, dan moet er werk van worden gemaakt om dit te veranderen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.