Nieuws

Experts verwachten piek faillissementen in eerste helft 2023

Het aantal faillissementen gaat in de tweede helft van dit jaar stijgen en de piek komt in de eerste helft van volgend jaar.

Dat verwacht een ruime meerderheid van de 188 experts die zijn ondervraagd door onderzoekers van PwC en de Universiteit Leiden, voor de Bijzonder Beheer Barometer van PwC. De belangrijkste oorzaken voor de toename van het aantal faillissementen zijn volgens de kenners de stijgende energiekosten en de hogere prijzen van grondstoffen.

Een groot deel van de respondenten denkt dat de hoge energieprijzen minimaal de komende een tot twee jaar aanhouden. De experts verwachten dat ondernemingen in de industrie er de meeste last van ondervinden.

Steunmaatregelen effectief

Het aantal faillissementen is in mei opgelopen tot het hoogste niveau in bijna anderhalf jaar. Ten opzichte van voor de coronapandemie is het aantal wel nog steeds veel lager. Tijdens de crisis heeft de Nederlandse overheid verschillende steunmaatregelen ingezet om ondernemingen financieel te steunen.

"De steunmaatregelen lijken effectief te zijn, gelet op het aantal faillissementen in 2021, het laagste aantal van de afgelopen 31 jaar", zegt herstructureringsexpert Edwin van Wijngaarden van PwC in een toelichting. "Zo hebben veel ondernemingen belastinguitstel gekregen, met een totale belastingschuld per december 2021 van 19,2 miljard euro als gevolg."

Belastingschuld

De voor het onderzoek ondervraagde experts verwachten dat het niet kunnen terugbetalen van de belastingschuld binnen een of twee jaar de belangrijkste financiële oorzaak wordt voor de instroom bij bijzonder beheer, de afdeling bij banken die ondernemers met financiële problemen begeleidt. "Hier zitten ongetwijfeld levensvatbare bedrijven tussen", denkt Van Wijngaarden. "Om een faillissementsgolf en waardeverlies te voorkomen is het daarom belangrijk dat er een plan B komt voor levensvatbare ondernemingen."

Het ministerie van Financiën heeft dit voorjaar een plan voor de terugbetaling van belastingschulden ter consultatie voorgelegd. De NBA heeft in een reactie gepleit voor één aanpak voor het terugbetalen van alle coronaschulden aan de overheid, waaronder naast belastingschulden bijvoorbeeld ook te veel ontvangen NOW of TVL.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.