Nieuws

'Grote bedrijven negeren betaalafspraken met zzp’er'

De helft van de zelfstandige ondernemers wordt te laat betaald door hun opdrachtgevers. Vooral grote bedrijven zijn vaak wanbetalers.

Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim vijfhonderd zzp’ers. Vanaf 1 juli gaat de wettelijke maximale betaaltermijn van zestig naar dertig dagen. Veel bedrijven trekken zich echter onder de huidige wetgeving al weinig aan van betaalafspraken. 49 procent van de zzp’ers had in de afgelopen twaalf maanden namelijk te maken met opdrachtgevers die later betaalden dan afgesproken. Vooral grote bedrijven negeren de wettelijke betaaltermijn.

Bedrijven die weken - soms zelfs maanden – later dan afgesproken betalen, blijken geen uitzondering. Zes op de tien zzp’ers die opdrachten voor grote bedrijven doen, hadden de afgelopen twaalf maanden te maken met wanbetalers. Bij zzp’ers die niet voor grote bedrijven werken, gaat het om vier op de tien.

De ondernemers komen daardoor niet alleen mogelijk in de knel met hun eigen financiën; ze zijn ook veel tijd kwijt aan het nabellen van hun facturen. 47 procent van de zzp’ers die opdrachten voor grote bedrijven doen, kwam de afgelopen tijd een langere betaaltermijn overeen dan hij of zij eigenlijk wilde.

Twee tot vier weken

De meeste zelfstandigen vinden het redelijk om binnen twee tot vier weken betaald te worden voor hun geleverde werk. Maar bij veel grote bedrijven valt hier simpelweg niet over te onderhandelen. Die hanteren vaak standaard de maximale zestig dagen. En een deel van hen betaalt dan dus alsnog te laat.

"Toch is de nieuwe wettelijke betaaltermijn die vandaag ingaat goed nieuws voor de zelfstandig ondernemer. Zes op de tien zzp’ers zeggen geholpen te zijn met deze wetswijziging. Hopelijk gaan bedrijven zich wel beter aan de wet houden. We lazen ook berichten van bedrijven die betaaltermijnen van meer dan zestig dagen willen afspreken. Dat is al sinds 2018 wettelijk niet meer toegestaan", aldus Knab.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.