Nieuws

Magazine: Leren van fouten vraagt om oplossen van spanningsveld rond aansprakelijkheid

Als praten over fouten gevolgen heeft voor beloning of promotie, is het lastig om er veilig van te leren. Dat stelt Wendy Groot (PwC) in het nieuwe magazine Accountant, waarin zij vertelt over haar promotieonderzoek naar root cause analysis.

Volgens Groot moet de accountantssector beter beseffen dat voor het goed kunnen leren van fouten ook het spanningsveld tussen leren en aansprakelijkheid moet worden opgelost. "Het team moet toegewijd zijn en willen blijven leren."

Een root cause analysis hoeft niet altijd betrekking te hebben op een casus waarbij iets niet goed is gegaan, benadrukt Groot. "Het kan ook gaan om processen waarover men ontevreden is, waarvoor dan een thematisch onderzoek kan worden ingericht. Ik zie een tendens dat men daar zelfs meer nuttige informatie uit denkt te halen, dan uit een oorzakenanalyse die is gericht op een specifieke probleemcasus."

Accountants in Oekraïne

In het nieuwe magazine vertellen accountants uit Oekraïne over hun werk, dat ook in oorlogstijd 'gewoon' doorgaat. "Accountancy is een voorwaarde om na de oorlog toekomstplannen te kunnen verwezenlijken", zo wordt gesteld. Een enkeling meent tegelijk dat in oorlogstijd niemand op een accountant zit te wachten.   

Verder in het blad: het accountantsberoep pleit voor toevoeging van een Verklaring omtrent risicobeheersing aan de nieuwe corporate governance code. Daarin staat het beroep niet alleen. Anton Dieleman, voorzitter van het Adviescollege voor Beroepsreglementering, zit op de oranje stoel. Horizontaal toezicht lijkt voor accountants aantrekkelijk, maar de meesten passen ervoor. En ook in tijden van oorlog blijft duurzaamheid noodzaak. 

Online te lezen

Het nieuwe NBA-magazine ligt deze week bij abonnees in de bus. Het blad is ook online te lezen via Accountant.nl en kan bovendien (per artikel of als geheel) in pdf-vorm worden gedownload.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.