Nieuws

McDonald's schikt voor bijna 1,3 miljard euro in Franse belastingzaak

McDonald's heeft in Frankrijk een schikking van 1,25 miljard euro getroffen met aanklagers die de fastfoodketen beschuldigen van belastingontduiking.

Daarmee komt een einde aan een jarenlang onderzoek naar omstreden geldstromen richting Luxemburg en Zwitserland. Ondanks het akkoord, dat op 16 juni werd goedgekeurd door een rechter, bekent McDonald's geen schuld.

Van het bedrag is 737 miljoen euro bedoeld als betaling van boetes en achterstallige belastingen. Volgens één van de openbaar aanklagers is het totale bedrag tweeënhalf keer zo hoog als de belastingopbrengsten die de Franse fiscus is misgelopen. "Het is daarom een echte straf", aldus Jean-François Bohnert, die bij justitie in Frankrijk verantwoordelijk is voor de opsporing van financiële misdrijven.

Interne betalingen

Het Franse onderzoek naar vermeende belastingontduiking bij McDonald's richtte zich op interne betalingen die verschillende bedrijfsonderdelen van de multinational aan elkaar doen. Een plotselinge verdubbeling van de royalty's die Franse entiteiten moesten betalen voor het gebruik van het merk McDonald's wekte argwaan. Aanklagers betichtten het fastfoodconcern van het doorsluizen van winsten naar landen met een gunstiger belastingklimaat via de hogere royalty's.

De Franse divisie van McDonald's laat in een verklaring weten jarenlang "technische discussies" te hebben gevoerd met belastingautoriteiten. Die gingen onder andere over het fiscale kader voor het gebruik van het merk McDonald's.

Onder vuur

De hamburgerketen lag in Europa al eerder onder vuur wegens mogelijke belastingontduiking. Zo begon de Europese Commissie eind 2015 een onderzoek naar te lage belastingafdrachten van de fastfoodgigant in Luxemburg. In september 2018 werd dat onderzoek echter weer gestaakt wegens gebrek aan bewijs voor verboden staatssteun.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.