Nieuws

Ondernemers verkopen bedrijven vanwege personeelstekort

Personeelstekorten remmen de groei van kleinere bedrijven en maken dat ondernemers vaker hun bedrijf verkopen. Dat meldt het FD.

Volgens de krant staan kopers in de rij om bedrijven over te nemen, om daarmee schaars personeel te kunnen binnenhalen. Overnameplatform Brookz stelt dat het overnemen van personeel steeds vaker reden is voor overname van een bedrijf, ook bij zakelijke dienstverleners zoals accountants. Op het Brookz-platform worden enkele accountantskantoren ter overname aangeboden.

De grote personeelstekorten zorgen bij veel bedrijven inmiddels voor problemen, aldus het FD, dat verwijst naar de horeca, de NS en Schiphol. "Zelfs vacatures voor voorheen 'populaire banen' in de kinderopvang, beveiliging en arbeidsbemiddeling zijn niet meer te vullen."

Meer te bieden

Volgens investeerders is een grotere werkgever vaak aantrekkelijker voor werknemers dan een kleiner bedrijf, omdat ze personeel meer te bieden hebben. Kleinere bedrijven zijn daardoor in het nadeel bij het aantrekken van personeel.

"Het personeelstekort is een rem op de autonome groei en daarom zijn er meer overnames", aldus een corporate finance-specialist tegenover de krant. Ook het bundelen van krachten en zo meer ruimte hebben om te investeren in automatisering speelt vaak een rol. Inzet van technologie kan personeel besparen.

Volgens Hans Biesheuvel (Ondernemend Nederland ONL) is overname van kleinere spelers in de markt soms een alternatief voor het zelf werven van mensen. Binnen grotere bedrijven hebben die meer ontwikkelingsmogelijkheden, maar Biesheuvel ziet ook nadelen, zoals meer bureaucratie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.