Nieuws

UWV-onderzoek: Inhoud van functies verandert sterk door technologische ontwikkelingen

Drie op de tien werkgevers verwachten dat de komende vijf jaar nieuwe banen ontstaan door technologische ontwikkelingen. Ook zullen functies in hun organisaties sterk gaan veranderen door ontwikkelingen zoals digitalisering, automatisering en robotisering.

Verder verwacht een op de tien werkgevers wel dat ook banen zullen verdwijnen door technologische ontwikkelingen. Omdat banen sterk zullen veranderen is het van belang voor werknemers om zich te blijven ontwikkelen, zodat zij kunnen inspelen op veranderingen in hun functies of het verdwijnen ervan. Dat blijkt uit het UWV-werkgeversonderzoek

Dertig procent van de werkgevers verwacht dat de komende vijf jaar nieuwe banen zullen ontstaan. Grote werkgevers denken vaker (51 procent) dat technologische ontwikkelingen tot nieuwe banen zullen leiden dan kleine (29 procent) en middelgrote werkgevers (36 procent).

Sectoren

Ook zijn er verschillen te zien tussen sectoren. Werkgevers in de sector informatie & communicatie verwachten relatief vaak (69 procent) dat er nieuwe banen zullen bijkomen. Ook werkgevers in het openbaar bestuur (zoals rijksoverheid, provincies en gemeenten) en werkgevers in de industrie denken vaker dan gemiddeld dat de komende jaren nieuwe banen zullen ontstaan als gevolg van technologische ontwikkelingen.

Werkgevers in het openbaar bestuur verwachten ook vaker dat technologische ontwikkelingen zullen leiden tot banenverlies (29 procent). Werkgevers in de sectoren onderwijs, gezondheids- & welzijnszorg en de bouwnijverheid verwachten het minst vaak dat de komende jaren door digitalisering, automatisering of robotisering banen zullen verdwijnen.

Aan het UWV-onderzoek werkten 3.061 werkgevers mee, afkomstig uit bijna alle bedrijfssectoren. Het onderzoek vond plaats van september tot half november 2021.

Bron: UWV

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.