UWV-onderzoek: Inhoud van functies verandert sterk door technologische ontwikkelingen
Drie op de tien werkgevers verwachten dat de komende vijf jaar nieuwe banen ontstaan door technologische ontwikkelingen. Ook zullen functies in hun organisaties sterk gaan veranderen door ontwikkelingen zoals digitalisering, automatisering en robotisering.
Verder verwacht een op de tien werkgevers wel dat ook banen zullen verdwijnen door technologische ontwikkelingen. Omdat banen sterk zullen veranderen is het van belang voor werknemers om zich te blijven ontwikkelen, zodat zij kunnen inspelen op veranderingen in hun functies of het verdwijnen ervan. Dat blijkt uit het UWV-werkgeversonderzoek.
Dertig procent van de werkgevers verwacht dat de komende vijf jaar nieuwe banen zullen ontstaan. Grote werkgevers denken vaker (51 procent) dat technologische ontwikkelingen tot nieuwe banen zullen leiden dan kleine (29 procent) en middelgrote werkgevers (36 procent).
Sectoren
Ook zijn er verschillen te zien tussen sectoren. Werkgevers in de sector informatie & communicatie verwachten relatief vaak (69 procent) dat er nieuwe banen zullen bijkomen. Ook werkgevers in het openbaar bestuur (zoals rijksoverheid, provincies en gemeenten) en werkgevers in de industrie denken vaker dan gemiddeld dat de komende jaren nieuwe banen zullen ontstaan als gevolg van technologische ontwikkelingen.
Werkgevers in het openbaar bestuur verwachten ook vaker dat technologische ontwikkelingen zullen leiden tot banenverlies (29 procent). Werkgevers in de sectoren onderwijs, gezondheids- & welzijnszorg en de bouwnijverheid verwachten het minst vaak dat de komende jaren door digitalisering, automatisering of robotisering banen zullen verdwijnen.
Aan het UWV-onderzoek werkten 3.061 werkgevers mee, afkomstig uit bijna alle bedrijfssectoren. Het onderzoek vond plaats van september tot half november 2021.
Bron UWV
Gerelateerd

CBS: meer mensen wisselden vorig jaar van beroep
Het aantal mensen dat vorig jaar van beroep wisselde is licht gestegen ten opzichte van 2020, toen het aantal jobhoppers door de coronacrisis veel lager lag. Ook...

ING: personeelstekorten maken het nodig om efficiënter te werken
De personeelstekorten in de technologische industrie in Nederland kunnen komende jaren hard oplopen als het niet lukt om efficiënter te gaan werken.

Sterke stijging ziekteverzuim in mei
Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf hebben vorige maand vaker personeel moeten missen dat ziek thuiszat. Ten opzichte van een jaar eerder waren er dertien...

Werkloosheid stijgt licht in mei, maar blijft op laag niveau
De werkloosheid is in mei licht toegenomen, maar blijft op een historisch laag niveau. De huidige krapte op de arbeidsmarkt blijft daarmee goed te merken in de werkloosheidscijfers.

ING: uitzendbedrijven geremd door krapte op arbeidsmarkt
De krapte op de arbeidsmarkt raakt ook uitzendondernemingen en andere flexorganisaties. Volgens onderzoek van ING staat het verdienmodel van veel van dit soort bedrijven...