Nieuws

ECB is 'nog niet klaar met renteverhogingen'

De Europese Centrale Bank (ECB) is nog niet klaar met forse renteverhogingen in de eurozone, na de verrassend grote rentestap van 21 juli. Door de renteverhoging kwam een einde aan een periode van negatieve rentes die acht jaar duurde.

ECB-bestuurslid Martins Kazaks, voorstander van agressieve renteverhogingen, stelt in een interview met persbureau Bloomberg dat een volgende verhoging in september "ook behoorlijk groot moet zijn". Driekwart procentpunt moet ook tot de mogelijkheden behoren, vindt hij.

De ECB verhoogde de rente op 21 juli met een half procentpunt; de eerste renteverhoging sinds 2011. Daarmee willen de beleidsmakers in Frankfurt de recordinflatie in de eurozone tegengaan. De stijging van de consumentenprijzen bedroeg in juni 8,6 procent, waarmee de inflatie ruim vier keer hoger is dan de doelstelling van de centrale bank van twee procent.

Risico's voor eurozone

Kazaks wil niet ingaan op mogelijke rentescenario's voor de ECB-vergadering in oktober, maar gaf wel aan "geen grote bezwaren" te hebben tegen het vooruitzicht dat de rente volgend jaar juni in totaal met 1,5 procentpunt is verhoogd.

Volgens de centrale bankier zijn er aanzienlijke risico's voor de economie van de eurozone. De belangrijkste daarvan is de gasvoorziening uit Rusland, die door Moskou wordt afgeknepen als vergelding voor de westerse sancties vanwege de Russische invasie in Oekraïne.

Teulings

Econoom Coen Teulings, voormalig directeur van het Centraal Planbureau, breekt in een interview in het FD een lans voor de ECB. Hij verzet zich ook tegen het 'opgeheven Nederlandse vingertje' tegen zwakkere eurolanden.

Teulings begrijpt de grote onrust over de huidige hoge inflatie, maar die is volgens hem het gevolg van verstoringen in het aanbod van vooral energie door de oorlog in Oekraïne. “Dat ligt echt niet aan de ECB.”

Bron: ANP/FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.