Nieuws

NBA verwacht toename werkdruk accountants door bezwaarschriften

De "uitzonderlijke" werkdruk die nu al ervaren wordt door accountants, zal later dit jaar mogelijk nog verder toenemen. Dat verwacht de NBA, in antwoord op vragen vanuit persbureau ANP.

Accountants kampen, net als veel andere sectoren, met een tekort aan personeel en zijn bovendien druk met het verwerken van verklaringen over de coronasteunmaatregelen. Daarnaast verwachten ze later dit jaar ook veel bezwaarschriften.

De NBA signaleert een "stilte voor de storm" met betrekking tot die bezwaarschriften. Dat komt onder meer door vertraging van de voorlopige en definitieve aanslag over de inkomstenbelasting van 2021 bij de Belastingdienst en vanwege een herberekening die gedaan moet worden over vermogens.

De Belastingdienst meldde begin juli dat ruim 36.000 mensen een brief hebben gekregen over de vertraging, die het gevolg is van een aanpassing in de systemen van de dienst. "Veel burgers en ondernemers zullen, zelfs ook na een toegekende teruggaaf, ongetwijfeld van mening zijn dat onvoldoende recht wordt gedaan. Wij verwachten daarom dat er straks veel bezwaarschriften zullen worden ingediend tegen die definitieve aanslag", zo reageert de NBA op vragen van het ANP over de vertraging.

Met name mkb-kantoren

Met name accountantskantoren voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) zullen het drukker krijgen, verwacht de beroepsorganisatie. "Een latere definitieve vaststelling betekent dat er een opstapeling ontstaat en er een verdere druk op de planning van met name mkb-kantoren komt."

In totaal zijn circa 9,5 miljoen aangiften binnengekomen, stelt een woordvoerder van de Belastingdienst. Hoelang de vertraging precies gaat duren kon de dienst nog niet zeggen, maar er wordt alvast gewaarschuwd voor maanden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.