Nieuws

NRC: Aanscherping milieunormen EU vaak vertraagd

In principe moeten Europese milieunormen voor de industrie elke acht jaar worden geactualiseerd. In de praktijk gebeurt dit vaak te laat, waardoor toezichthouders slecht kunnen optreden tegen fabrieken als Tata Steel.

Dat schrijft NRC. In heel Europa moeten industriële bedrijven officieel aan dezelfde eisen voldoen, gebaseerd op 'best beschikbare technieken' (zogenoemde bbt-conclusies). Verlaagt een fabriek bijvoorbeeld haar uitstoot door een nieuw filter, dan zouden andere fabrieken dit op termijn ook moeten gaan toepassen, aldus de krant.

Voor elke sector moeten de bbt-conclusies elke acht jaar worden geactualiseerd. Innovaties worden dan in de milieuwetgeving meegenomen, waardoor eisen voor fabrieken strenger worden. "Als de wetgeving niet wordt aangepast aan de jongste standaarden, ontbreekt toezichthouders de mogelijkheid fabrieken strengere normen op te leggen", zo schrijft NRC. "De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG), die toezicht houdt op de staalfabriek van Tata Steel in IJmuiden, meldde de rijksoverheid al door zwakke normen de leefomgeving 'onvoldoende' te kunnen beschermen."

In de praktijk wordt de interval van acht jaar zelden gehaald. Van de 35 betrokken sectoren werken er vijftien met bbt-conclusies ouder dan tien jaar. Soms zijn de standaarden al sinds 2006 niet aangepast, blijkt uit een inventarisatie van de krant.

In een vervolgverhaal gaat NRC nader in op de problematiek rondom Tata Steel.

Bron: NRC

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.