Nieuws

UberFiles brengen dubieuze praktijken taxibedrijf aan het licht

Via publicatie van de 'UberFiles' zijn tal van dubieuze lobbypraktijken bij tech-vervoersbedrijf Uber aan het licht gekomen. Internationaal onderzoekswerk van journalisten wijst uit dat de onderneming, bekend van de taxi-app, ook omstreden afspraken maakte met de Belastingdienst.

In Nederland zou oud-Eurocommissaris Neelie Kroes, tegen een verbod uit Brussel in, hebben gelobbyd voor Uber. Volgens de onderzoeksjournalisten deed Kroes in 2015 en 2016 in het geheim lobbywerk voor het bedrijf, ook nadat de Europese Commissie haar expliciet verboden had een functie bij het bedrijf aan te nemen. Zo zou Kroes ook premier Rutte hebben benaderd. In Frankrijk zou huidig president Emmanuel Macron hebben geholpen en in België zou Uber privédetectives hebben afgestuurd op concurrenten.

Kroes ontkent tegenover de betrokken media dat sprake was van een informele of formele rol bij Uber. Zij wijst daarbij naar haar rol als speciale ambassadeur voor start-ups. Vanuit het kamp van Macron klinkt ook verweer. Als minister van Financiën zou Macron "natuurlijk" contact hebben gehad met tal van bedrijven, aldus een woordvoerder van de president.

Rol Belastingdienst

Uit de UberFiles blijkt verder dat de Nederlandse Belastingdienst in 2015 mogelijk strafbaar handelde in de contacten met Uber. Zo zouden belastingambtenaren informatieverzoeken over Uber vanuit andere landen bewust hebben vertraagd. Ook zou vertrouwelijke informatie over andere autoriteiten vanuit de Belastingdienst informeel zijn gedeeld met het Amerikaanse taxibedrijf.

"De Europese top van het bedrijf, die zetelt in Amsterdam, jubelt intern over zijn 'zeer waardevolle relatie' met de Belastingdienst", zo schrijft het FD. De fiscus speelde volgens de krant in de periode 2014-2015 een "cruciale rol als coördinator van een multilateraal fiscaal onderzoek naar Uber". Ook zou de Belastingdienst het Amerikaanse bedrijf hebben "beschermd" tegen andere Europese lidstaten. Zo zou de fiscus bij de Franse collega's hebben gelobbyd voor een fiscaal vriendelijk regime voor Uber.

De Belastingdienst stelt in een reactie zich niet te herkennen in de berichtgeving over het lekken van informatie of het vertragen van verzoeken uit andere landen.

UberFiles

De UberFiles bevatten ruim 124.000 interne documenten, met memo's, agenda's, WhatsApp-berichten en andere gegevensbestanden over Uber, uit de periode 2013-2017. De data zijn gelekt naar de Britse krant The Guardian, die ze vervolgens deelde met het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ). In Nederland deden journalistenplatform Investico, Trouw en het FD onderzoek naar de UberFiles.

In een verklaring die is vrijgegeven kort nadat over de UberFiles werd gepubliceerd, ontkent Uber geen van de beschuldigingen. Het bedrijf maakt tegelijk geen excuses over fouten uit het verleden.

Uber vestigt wel de aandacht op veranderingen die zijn aangebracht sinds ceo Dara Khosrowshahi in 2017 de leiding over het bedrijf kreeg. "Als we zeggen dat Uber tegenwoordig een ander bedrijf is, bedoelen we dat letterlijk: negentig procent van de huidige Uber-medewerkers trad toe nadat Dara topman werd", aldus de verklaring.

Bron: ANP/FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.