Nieuws

Volkskrant: 'Accountants treuzelen in zoektocht naar beter model'

Hoewel er wel wat beweegt in de accountantssector, "is het vooralsnog te weinig, en vooral niet fundamenteel genoeg". Dat schrijft de Volkskrant in een bericht over de jongste voortgangsrapportage van de kwartiermakers.

Volgens de Volkskrant is de afdronk van de vierde tussenrapportage van Marlies de Vries en Chris Fonteijn, de Kwartiermakers toekomst accountancysector, "voorzichtig positief, maar het gaat allemaal te traag".

De krant verwijst naar een recente lezing georganiseerd door de AFM, waar de Amerikaanse gedragspsycholoog Max Bazerman de kritiek op het accountantsberoep bondig samenvatte. "Zelfs de meest eerlijke en nauwgezette accountants kunnen onbedoeld cijfers verdraaien om de werkelijke situatie te verhullen voor beleggers en toezichthouders", aldus de krant. Dat komt door het huidige model, waarin bedrijven betalen voor de controle door de accountant, "en niet degenen die de informatie gebruiken die dit oplevert".

De Volkskrant meldt dat de twee kwartiermakers wel positief zijn over de oorzakenanalyses van de NBA. Ook wordt verwezen naar de recente position paper van de AFM en een analyse van de NBA rondom fraude.

Traag

Dat de vooruitgang in de sector "zo traag" gaat, heeft volgens de kwartiermakers "mogelijk te maken met het streven naar doorwrochte analyses voordat wordt begonnen met de invoering van maatregelen". De Vries en Fonteijn zijn nog niet klaar met hun onderzoeken naar alternatieve modellen, zoals joint audit en audit only. Eind 2023 presenteren zij hun eindrapportage aan de minister van Financiën.

Marlies de Vries benadrukt tegenover de Volkskrant dat het menselijke aspect in de accountancy van belang blijft. "De accountant is een mens, geen machine. Dat verandert niet, hoeveel je er ook omheen probeert te regelen", aldus De Vries, die waarschuwt voor het invoeren van steeds meer regels en eisen. "Er is nu al een enorme compliancecultuur ontstaan, met als grote gevaar dat de accountant zó focust op het afvinken van het controledossier dat hij de belangrijke zaken mist."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.