Nieuws

Rabobank stopt stikstofleningen aan boeren

De Rabobank financiert op dit moment geen investeringen van boeren die dicht bij Natura 2000-gebieden zitten en het geld gebruiken om uit te breiden, waardoor hun bedrijf meer stikstof gaat uitstoten.

Volgens Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer is het nu "natuurlijk niet mogelijk" om boeren te financieren die direct naast een natuurgebied gevestigd zijn en nog verder willen uitbreiden, “gegeven deze problematiek", stelt hij tegenover de NOS.

Tegelijk meent de topman dat er nog steeds goede plekken zijn, "waar je juist met investeringen en verduurzamingen een boer kan helpen zijn bedrijf degelijker te maken voor de volgende fase". Maar dicht rondom de Natura 2000-gebieden is dat "nu wel zeer onwaarschijnlijk".

Dat de stikstofuitstoot in Nederland omlaag moet, betwist Draijer niet. Maar over de manier waarop dat gebeurt zou wel moeten worden gepraat. "Boeren die willen stoppen moeten dat ook met opgeheven hoofd kunnen doen."

Kritiek

De Rabobank is de grootste geldverstrekker voor boeren in Nederland, maar kreeg de afgelopen tijd de nodige kritiek vanwege zijn rol in de financiering van de landbouw. Sommige politieke partijen willen dat de bank meebetaalt aan het oplossen van de stikstofcrisis.

De bank stelde onlangs ook met gemengde gevoelens terug te kijken op het door Nederland gevoerde landbouwbeleid van schaalvergroting, dat voor een groot deel door Rabobank is gefinancierd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.