Nieuws

Topinkomens weer sterk gestegen, loonkloof ook gegroeid

De topinkomens van bestuursvoorzitters zijn vorig jaar weer sterk gestegen, na een dip in het eerste coronajaar.

Dat schrijft De Volkskrant. De krant onderzoekt elk jaar de topinkomens. Ook de loonkloof tussen de bestuursvoorzitters en hun werknemers liep weer op. De bestuursvoorzitters verdienden gemiddeld veertig keer zoveel als hun gemiddelde werknemer. Eerder was dat 35 keer zoveel.

Volgens de Volkskrant, die de ceo's van 112 grote bedrijven in Nederland bekeek aan de hand van de jaarverslagen, steeg de beloning in 2021 met 32 procent tot gemiddeld 2,8 miljoen euro. Als vergelijking wordt gegeven dat de cao-lonen vorig jaar met 2,2 procent stegen.

De sterke stijging van de beloningen is toe te schrijven aan dat de economie snel herstelde van de coronacrisis, waardoor veel bedrijven beter presteerden dan verwacht. Dat was terug te zien in de jaarbonussen van de bestuurders. Ook stegen de beurskoersen sterk, wat een positief effect had op hun aandelenpakketten.

Ordinair hoog

De best beloonde bestuursvoorzitter in het onderzoek van de krant is Lucian Grainge van de Universal Music Group (UMG). Het bedrijf ging vorig jaar in Amsterdam naar de beurs. Zijn beloning kwam uit op ongeveer 274,3 miljoen euro, dankzij bonussen voor de succesvolle beursgang. De Volkskrant citeert Eumedion-directeur Rients Abma, die deze beloning dit voorjaar omschreef als "on-Nederlands, buiten proportie en ordinair hoog".

De UMG-topman verdiende liefst 1774 keer het salaris van de gemiddelde werknemer. Grainge wordt op afstand gevolgd door Glenn Fogel van boekingswebsite Booking (24,9 miljoen euro) en Bob van Dijk van techinvesteerder Prosus (22,9 miljoen euro).

In de top tien van best beloonde bestuurders staat ook accountant en ASML-topman Peter Wennink (11,8 miljoen euro), maar die werd afgelopen jaar verslagen door zijn cfo, collega-accountant Roger Dassen, die ruim twintig miljoen mee naar huis mocht nemen. 

Bron: ANP/Volkskrant/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.