Topinkomens weer sterk gestegen, loonkloof ook gegroeid
De topinkomens van bestuursvoorzitters zijn vorig jaar weer sterk gestegen, na een dip in het eerste coronajaar.
Dat schrijft De Volkskrant. De krant onderzoekt elk jaar de topinkomens. Ook de loonkloof tussen de bestuursvoorzitters en hun werknemers liep weer op. De bestuursvoorzitters verdienden gemiddeld veertig keer zoveel als hun gemiddelde werknemer. Eerder was dat 35 keer zoveel.
Volgens de Volkskrant, die de ceo's van 112 grote bedrijven in Nederland bekeek aan de hand van de jaarverslagen, steeg de beloning in 2021 met 32 procent tot gemiddeld 2,8 miljoen euro. Als vergelijking wordt gegeven dat de cao-lonen vorig jaar met 2,2 procent stegen.
De sterke stijging van de beloningen is toe te schrijven aan dat de economie snel herstelde van de coronacrisis, waardoor veel bedrijven beter presteerden dan verwacht. Dat was terug te zien in de jaarbonussen van de bestuurders. Ook stegen de beurskoersen sterk, wat een positief effect had op hun aandelenpakketten.
Ordinair hoog
De best beloonde bestuursvoorzitter in het onderzoek van de krant is Lucian Grainge van de Universal Music Group (UMG). Het bedrijf ging vorig jaar in Amsterdam naar de beurs. Zijn beloning kwam uit op ongeveer 274,3 miljoen euro, dankzij bonussen voor de succesvolle beursgang. De Volkskrant citeert Eumedion-directeur Rients Abma, die deze beloning dit voorjaar omschreef als "on-Nederlands, buiten proportie en ordinair hoog".
De UMG-topman verdiende liefst 1774 keer het salaris van de gemiddelde werknemer. Grainge wordt op afstand gevolgd door Glenn Fogel van boekingswebsite Booking (24,9 miljoen euro) en Bob van Dijk van techinvesteerder Prosus (22,9 miljoen euro).
In de top tien van best beloonde bestuurders staat ook accountant en ASML-topman Peter Wennink (11,8 miljoen euro), maar die werd afgelopen jaar verslagen door zijn cfo, collega-accountant Roger Dassen, die ruim twintig miljoen mee naar huis mocht nemen.
Bron: ANP/Volkskrant/Accountant
Gerelateerd

Oxfam: topbestuurders verdienden meer in 2022, werknemers minder
De best betaalde topbestuurders in India, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika kregen in 2022 een loonsverhoging van 9 procent, terwijl de...

Toch berisping voor Ralph Hamers en ING-commissarissen om beloning
Voormalig ING-topman Ralph Hamers en twee commissarissen van die bank worden berispt vanwege de plannen uit 2018 om Hamers' beloning met de helft te verhogen.

Ahold-baas hoeft nog niet te letten op bonusaanbiedingen
Ahold-ceo Frans Muller verdiende in 2022 ruim 6,5 miljoen euro aan salaris, bonussen, pensioenopbouw en andere vergoedingen. Dat is 128 keer het gemiddelde salaris...

Helft Europese bedrijven neemt ESG mee bij beloning van directies
ESG-criteria worden niet langer beschouwd als 'nice-to-have' in beloningsstructuren, maar gaan naar verwachting een primair onderdeel vormen van de bedrijfsstrategie....

FNV: Topbestuurders hebben minimumjaarloon al bijna binnen
Hoewel het minimumloon in Nederland dit jaar met meer dan tien procent omhoog is gegaan, hebben de veertien invloedrijkste topbestuurders van Nederland dat bedrag...